Nagyvilág

Terrorellenes összefogást szorgalmazott Putyin

Az orosz külügyminiszter pedig azt sürgette, hogy a NATO térjen át „konstruktív párbeszédre” Oroszországgal.

Széles körű terrorellenes front létrehozását szorgalmazza Oroszország az ENSZ égisze alatt – erről Vlagyimir Putyin beszélt a moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián.

Az államfő szerint a nemzetközi terrorizmus „példátlan méreteket öltött” és „kihívást intézett a civilizáció ellen”. Az ezzel szembeni hatékony fellépéshez a nemzetközi közösség összehangolt fellépésére van szükség – mondta. Szerinte az orosz légierő szíriai bevetése hozzájárult ahhoz, hogy az arab országban áttörés következzen be a terrorizmus elleni küzdelemben, és létrejöjjenek a konfliktus rendezéséről folytatott párbeszéd feltételei.

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint „el kell ismerni a népeknek a saját sorsuk meghatározásához való jogát, s nem szabad kívülről értékeket rájuk erőltetni”. A stabilitás ellen ható tényezőnek nevezte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei globális rakétavédelmi rendszer létrehozására törekednek. Sürgette, hogy a NATO hagyjon fel az oroszellenes irányvonallal és térjen át a konstruktív párbeszédre.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a NATO-Oroszország Tanács április 20-i ülésén nem csökkent a feszültség. Az orosz álláspont az, hogy nem Oroszország közeledik a NATO határaihoz, hanem ennek éppen az ellenkezője történik.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök szerint a nemzetközi terrorizmusra megelőző csapást kell mérni, és meg kell akadályozni ideológiájának terjedését. Rámutatott, hogy Líbia központosított államként gyakorlatilag megszűnt létezni, és terrorszervezetek bázisává vált Kadhafi uralmának megdöntése után. Szerinte Szíriában líbiai mintára szervezett kísérlet történt a törvényes hatalom megdöntésére, és arról is beszélt, hogy az európai „migrációs káosz” az arab tavasz következménye.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója úgy vélte, a nemzetközi terrorszervezetek a Szíriában elszenvedett jelentős veszteségeik miatt Európába és Ázsiába helyezték át tevékenységüket, egyebek között a migráció legális és illegális csatornáit felhasználva. Az FSZB nevében széles körű nemzetközi együttműködést javasolt az erre hajlandó külföldi szakszolgálatoknak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik