Nagyvilág

Stockholmban készülhet merényletre az Iszlám Állam

A hírszerzés úgy tudja, iraki terroristák érkeztek Svédországba.

A svéd hírszerzés olyan információk birtokába jutott, melyek szerint az Iszlám Állam tagjai Stockholmban készülnek merényletre. A biztonsági szolgálatok közölték: vizsgálják az értesülés hitelességét.

Az Expressen napilap úgy tudja, a titkosszolgálat iraki forrásokból értesült arról, hogy a terrorszervezet 7-8 tagja Svédország területére lépett azzal a szándékkal, hogy támadást hajtson végre civil célpontok ellen. A szolgálat egyik szóvivője azt mondta: terrorfenyegetésről nem adnak részletes tájékoztatást, de úgy értékelik, hogy a kapott információ olyan természetű, amit nem hagyhatnak figyelmen kívül.

Egy iraki biztonsági forrás szerint tavaly februárban hat iraki állampolgár utazott Svédországba Törökországon keresztül, a csoport vezetője korábban Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida egykori iraki vezetőjének harcostársa volt, akit az amerikai erők többször is börtönbe vetettek. „Különleges műveleteket” akarnak végrehajtani Svédországban, hogy kikényszerítsék kilépését az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióból – mondta a névtelen forrás.

Nagyszabású fegyveres támadás még nem volt Svédországban, de 2010-ben Stockholm belvárosában meghalt egy öngyilkos merénylő, amikor a tervezettnél korábban robbant fel a testére erősített robbanóeszköz. Egy férfit pedig perbe fogtak, amiért megpróbált robbanószerkezetet készíteni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik