Nagyvilág

Öngyilkos merénylő robbantott Törökországban

Kerim Dogan, az egyik szemtanú, a Habertürk hírtelevízió élő adásában telefonon azt mondta, hogy a detonáció a település egyik fő turisztikai látványossága, az Ulu dzsámi mellett történt, miközben az épületben és annak udvarán éppen temetési szertartást tartottak. A közeli üzletek ablakai is betörtek.

A hatóságok a környéket azonnal lezárták, a bevásárlóközpontokat kiürítették, nagy számban mentőket és tűzoltókat rendeltek a helyszínre.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a robbantást.

A rendőrség jelenleg két hátitáskás férfit keres, akik a hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban álltak a merénylővel.

Az Egyesült Államok törökországi nagykövetsége kedden este ismét “lehetséges terrortámadás” veszélyére figyelmeztetett állampolgárait.

Bursa Törökország negyedik legnagyobb városa, az UNESCO Világörökség része, többek között síparadicsomáról, történelmi látnivalóiról – köztük az Ulu dzsámiról – és iparáról nevezetes. Légvonalban mintegy 60 kilométerre délre fekszik Isztambultól, a Márvány-tenger szemközti oldalán, hegyek lábánál.

Az év eleje óta ez volt az ötödik terrorcselekmény az országban.

Március 19-én egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.

Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőt magára vállalta az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete. Március 13-án egy zsúfolt autóbusz mögött a kora esti órákban egy pokolgéppel megrakott gépkocsi robbant fel a török főváros központjában lévő Kizilay téren, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében. A robbanószerkezet az öngyilkos merényletet megelőzően 840 kilométert megtéve egy távolsági autóbusz csomagterében, poggyászként érkezett Ankarába a délkelet-törökországi Sanliurfából. Az öngyilkos merénylet két elkövetőjét leszámítva a detonációban 36 ember vesztette életét, 125-en megsebesültek. Február közepén a kormányzati negyedben katonákat szállító autóbuszok mellett robbantott egy támadó, 29 ember halálát okozva.

Januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A támadásban 10 ember meghalt – valamennyien német állampolgárok -, 17-en pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé.

A robbantás utáni pillanatok:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik