Nagyvilág

Megbüntethetik a menedékkérőknek segítő dánokat

Nem tesznek különbséget aközött, hogy valaki pénzért, vagy jó szándékból vette fel autójába az embereket.

Dániában 230 ember ellen indult eljárás, miután az országba illegálisan érkező menedékkérőket vettek fel autójukba. Az ügyészség megjegyezte: az embercsempészetről szóló szabályozás nem tesz különbséget aközött, ha valaki pénzért visz el embereket, vagy ha humanitárius okokból teszik.

Egyesek szerint szégyenteljes, hogy eljárást indítottak azok ellen, akik az utak mellett kimerülten sétáló embereket megsajnálták. „Ez nagyon messze van a társadalmunk lényegétől, attól, hogy emberséges társadalom vagyunk, ahol segítünk egymáson” – mondta Calle Vangstrup, aki négy alkalommal húsz szíriait vett fel autójába. Jelenleg azt várja, hogy kiírják bírósági tárgyalását.

A dán hatóságok arról nem adtak tájékoztatást, hogy hogyan találták meg az eljárás alá vont segítőket, de nagy részük egyébként nyilvánosan is beszélt cselekedetéről. A segítők nem érzik tisztességesnek, hogy előveszik őket, miközben a dán vasúttársaság is keresztülfuvarozta a menedékkérőket az országon.

A bevándorlás-ellenes populista Dán Néppárt politikusa szerint jól teszik, hogy megbüntetik a menekültsegítőket. Azt is botrányosnak nevezte, hogy a vasúttársaság részt vett a menedékkérők szállításában, és kifogásolta, hogy nem volt politikai akarat az ezzel szembeni fellépésre. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik