Nagyvilág

Brazíliában aláírásokat gyűjtenek, hogy távozzon a képviselőház elnöke

Brazíliában 1,3 millió ember látta el kézjegyével azt az aláírási ívet, amelyen követelik Aduardo Cunhának, a képviselőház (alsóház) elnökének távozását tisztségéből. A dokumentumot kedden adták át a törvényhozás etikai tanácsának.

Az aláírásokat az Avaaz civil szervezet képviselő nyújtották be.

Cunha a vezetője annak a jobbközép parlamenti frakciónak, amely élenjárt a Dilma Rousseff államfő elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésében.

A brazil törvényhozás alsóháza április 17-én szavazott az államfő elmozdítására irányuló eljárás megindításáról, a szenátusban pedig megalakult a kérdéssel foglalkozó bizottság. A testület 42 tagjából sokan közzétették, mi az álláspontjuk a kérdésben; így például 27-en támogatják, hogy a szenátus szavazhasson az elnök leváltásáról, míg tízen ellenzik. A testület május 10-én vagy 11-én egyszerű többséggel dönt majd arról, hogy támogatja-e a szenátusi szavazást.

A Rousseff elmozdítását célzó képviselőházi döntés láthatólag felgyorsította azt a közösségi felhívást, hogy Cunha is távozzon.

Diego Casaes, az Avaaz kampányának koordinátora kifejtette, hogy addig, amíg az alsóház április 17-én döntött az elnök elleni bizalmatlansági indítványról, kezdeményezésük háromszázezer támogatót gyűjtött össze. Az elnök elmozdítását célzó folyamat megszavazása után ez a szám 1,3 millióra nőtt.

Eltekintve a közvéleményben Cunha eltávolítására megjelent felhívástól, az alsóház elnöke ellen is vizsgálat indult a Petrobras állami olajipari céghez kapcsolódó korrupciós ügyben. Rodrigo Janot főügyész a múlt héten bejelentette, hogy Cunha ügyében hat eljárásban folyik vizsgálat.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik. Az ellenzék azzal vádolja Dilma Rousseff államfőt, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányát vesztegetésekből finanszírozták. Ezen felül azt vetik a szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik