Nagyvilág

Betiltották a burkát Bulgáriában, mert az török propaganda

Pazardzsik városában azt gyanítják, hogy a törökök fizetnek a városszéli nyomorgóknak azért, hogy burkában járjanak. A bulgáriai törököknek eszük ágában sincs felvenni a ruhadarabot.

Betiltották a burkát, vagyis az egész testet borító muszlim női viseletet a 70 ezer lakosú Pazardzsik bulgáriai városban, ezzel először hoztak ilyen tilalmat az országban.

Kraszimir Karakacsanov, a kormánykoalícióban nem tag, de a rendelkezést támogató, nacionalista Hazafias Front párt társelnöke – titkosszolgálati értesülésekre is hivatkozva – a tilalmat azzal indokolta, hogy Bulgáriában a burkát nem vallási okokból, hanem pénzért viselik. “Ez a szomszédos Törökország következetes politikájának részét képezi” – tette hozzá.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szintén beszélt arról, hogy a nők havonta 120 leva (19 200 forint) fizetségért viselnek burkát. Az Európai Unió legszegényebb államának lakosságát mintegy 10 százalékban a török kisebbséghez tartozók teszik ki, családi gyökereik egészen az Oszmán Birodalom koráig nyúlnak vissza. Ugyanakkor a burkaviselés nem a törökök lakta területen, hanem a Pazardzsik déli részein lévő cigánytelepeken vált nemrégiben elterjedtté.

Pazardzsikban jelenleg 14 muszlim hitszónok ellen folyik eljárás, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) számára toboroztak harcosokat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik