Nagyvilág

Ausztria felmutatta a középső ujját a menekülteknek

Az osztrákok pár hónapja még a magyar intézkedéseket támadták, de most beálltak a sorba: nem engedik be a migránsokat, kerítést építenek és bevezetik a migrációs válsághelyzet fogalmát.

Elfogadta az osztrák törvényhozás az új, elég ellentmondásos menekültügyi szabályozást – írja a BBC. Ennek értelmében sokkal könnyebben visszautasíthatják a menedékkérelmeket, sőt már a határon elbírálhatják azokat. Emberi jogi csoportok tiltakoztak a törvény ellen.

Ausztria Magyarországot is lemásolta: náluk is kihirdethető lesz egyfajta migrációs válsághelyzet.

Gauri van Gulik az Amnesty Europe-tól azt mondta, ezek a törvénymódosítások csak arra szolgálnak, hogy távol tartsák a migránsokat Ausztriától. Wolfgang Sobotka belügyminiszter viszont azt mondta, nem volt más választásuk, miután más európai országok nem veszik ki a részüket a válság kezeléséből. Hozzátette,

nem vállalhatjuk magunkra az egész világ terhét.

Eközben egyre jobban úgy tűnik, hogy Ausztria tényleg határkerítést építhet az olasz határon, a Brenner-hágónál. A 400 méteres kerítés a helyi rendőrfőnök szerint az olaszok együttműködésén áll vagy bukik. Az nemigen van, Matteo Renzi olasz kormányfő kritizálta a tervet, ami szerint az európai jog és a kontinents múltja, jövője ellen van.

A Brennernél amúgy már most bevezettek rendkívüli intézkedéseket: ellenőrzik a határon áthaladó autókat és kamionokat.

A BBC emlékeztet, tavaly a szlovén határt zárta le Ausztria, most attól tartanak, hogy a menekültek Olaszország felől jöhetnek ismét. Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet adtak be, ez a második legnagyobb szám az EU-ban, ha egy főre lebontjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik