Nagyvilág

Taxiórákkal szerelik fel a pekingi mentőautókat

Májustól fix tarifákkal működnek a mentőautók a kommunista Kínában. Három kilométeren belül fix 50 jüanba (kb. 2100 forint) kerül majd a kórházba szállítás, ennél messzebbről minden megkezdett kilométer után plusz 7 jüant (kb. 300 forintot) kell leszurkolni. Ha valaki esetleg indokolatlanul hív mentőt, annak ugyancsak ki kell fizetnie az 50 jüanos alapdíjat.

A mentősök eddig maguk kalkulálták ki a fizetendő összegeket, ami elég gyakran vezetett vitákhoz. A kínai média februárban számolt be egy esetről, amikor a egy férfinek egy 3600 jüanról (153 ezer forintról) szóló számlát toltak az orra alá, miután egy a házuktól 80 kilométerre fekvő kórházba szállították az édesapját. Az összeg egy átlagos pekingi munkás havi fizetésének a fele.

A kínai közösségi portálokon megoszlanak a vélemények a fix tarifákat, illetve a mentőautókba szerelt, taxiórákhoz hasonló mérőberendezéseket illetően. A szerencsésebbek már azon is meglepődnek, hogy mentőszolgálat nem ingyenes, és felháborítónak, etikátlannak tartják, hogy a bajban lévő emberektől pénzt kérnek.

A realistábbak úgy gondolják, hogy a taxióra jó eszköz lehet a gyakori túlszámlázás ellen. Megint mások meg úgy gondolják, hogy a mentősofőrök májustól különböző kerülőutakat keresnek majd, ahogy taxis kollégáik szokták.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik