Nagyvilág

Támogatja a horvát elnök a török EU-csatlakozást

Erdogan Horvátországban tárgyal.

Erdogan kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Horvátországba, a két ország kapcsolatának és gazdasági együttműködésének erősítése céljából. Grabar-Kitarovic azt mondta: Horvátország segíti Törökországot a vízummentesség elérésében, és reméli, hogy a horvátoknak sem lesz szükségük vízumra, ha Törökországba utaznak.

Arról is beszélt, hogy a törökök nagy érdeklődést tanúsítanak horvátországi befektetések iránt, a tárgyalásokon is elsősorban gazdasági kérdésekre összpontosítottak. A kétoldalú kapcsolatok kiválóak, a két ország között nincsenek nyitott kérdések – hangzott el.

Egy háromoldalú megállapodásról is egyeztettek Bosznia-Hercegovinát illetően, amellyel „elő szeretnék segíteni a balkáni térség biztonságát és stabilitását”.

Erdogan újságírói kérdésre azt mondta: a Nyugatnak emberséget kell mutatnia, másfajta segítséget kell nyújtani Törökországnak, amely soha nem fogja lezárni határait a szíriai menekültek előtt. Azt nem fejtette ki, milyen segítségre gondolt.

A török delegáció tagjai között vannak az igazságügyi, Európa-ügyi, energetikai, turisztikai és kulturális miniszterek, valamint kilencven üzletember. A közszolgálati televíziók vezetői is együttműködési megállapodást írtak alá.

Szerdán mindkét államfő részt vesz a horvát gazdasági kamara szervezésében rendezett gazdasági fórumon. A török befektetések jelenleg mindössze 213 millió eurót tesznek ki Horvátországban, főleg a turizmus és az energetika terén, mindkét ország úgy vélte, van még lehetőség a fejlődésre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik