Skien, 2016. március 15.
A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltõ Anders Behring Breivik náci köszöntésre lendíti karját a skieni börtön bírósági tárgyalótermébe érkezve 2016. március 15-én. A hetvenhét embert lemészároló Breivik az emberi jogainak megsértése miatt indított pert a norvég állam ellen, és most tartják az elsõ tárgyalást. (MTI/EPA/Lise Aserud)
Külföld

Fellebbez a norvég állam a Breivik-ítélet miatt

24.hu
24.hu

2016. 04. 26. 20:20

Nem értenek egyet azzal, hogy embertelenül bánnának a börtönben a náci tömeggyilkossal.

A norvég állam nem ért egyet azzal, hogy Andreas Behring Breivik börtönkörülményei sértenék a tömeggyilkos emberi jogait, és fellebbezést nyújtanak be – közölte Anders Anundsen igazságügyi miniszter.

Egy oslói kerületi bíróság ítélte meg úgy április 20-án, hogy jogellenesen tartják a 77 embert megölő náci tömeggyilkost magánzárkában, és azt is kifogásolták, hogy Breiviket rendszeresen levetkőztetik és megmotozzák, valamint sokszor előfordul, hogy óránként felébresztik a börtönőrök.

Az állam álláspontja szerint azonban Breivik nincs kitéve olyan embertelen vagy megszégyenítő bánásmódnak, amely az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközne, ezért szeretnék elérni az első fokú ítélet megváltoztatását. (Reuters)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.