Nagyvilág

Észak-Korea nem áll le, újabb rakétakilövésre készülnek

Phenjan újabb rakétakilövést tervezhet, készültségbe helyezett egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, jelentette kedden a dél-koreai média. A Yonhap hírügynökség egy szöuli tisztségviselőre hivatkozva jelentette: a hadseregnek bizonyítéka van arra, hogy Phenjan hamarosan fellő egy újabb Muszudan rakétát, miután ennek a hónapnak a közepén sikertelen kísérletet hajtott végre ugyanezzel a típussal. A dél-koreai hírügynökség emlékeztetett arra, hogy akkor a most készültségbe helyezett és a már kilőtt Muszudan rakétát az ország keleti partvidékén egyszerre helyezték indítóállásba.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők szerint Észak-Korea április 15-én, Kim Ir Szen néhai államalapító születésének évfordulóján kilőtt egy rakétát, de a típusát hivatalosan nem erősítették meg. A Muszudan hatótávolsága elvben 3000 kilométer, vagyis képes elérni az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni Guam területét.

A dél-koreai védelmi minisztérium viszont azt közölte: nincsenek arra vonatkozó információi, hogy Phenjan újabb kísérletre készülne Muszudan rakétával.

Észak-Korea szombaton egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával hajtott végre tesztet északkeleti partjainál. Az ENSZ elítélte az akciót és további szankciókat sürgetett Phenjannal szemben. Múlt héten a dél-koreai elnök bejelentette: arra utaló jelek vannak, hogy Észak-Korea az ötödik kísérleti atomrobbantására készül. A negyediket januárban hajtotta végre, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden addiginál szigorúbb büntetőintézkedéseket hozott Phenjannal szemben.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik