Nagyvilág

Elképesztő méreteket ölt a kalózkodás a Guineai-öbölben

Riasztó mértékben emelkedik a kalóztámadások és fegyveres rablások száma a nyugat-afrikai Guineai-öböl térségében, Nigéria partjainál csak idén legalább 32 ilyen esetet jegyeztek fel - mutatott rá az amerikai ENSZ-nagykövet helyettese.

Michele J. Sison a világszervezet Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén emlékeztetett arra az április 11-i incidensre, amelynek során egy török teherszállító hajó személyzetének mind a nyolc tagját, köztük a kapitányt is elrabolták a nigériai partoknál.

Az amerikai diplomata “pusztítónak” nevezte a kalóztámadások gazdasági következményeit a nyugat-afrikai régió lakosságára nézve.A Chatham House londoni kutatóintézet egyik jelentésére hivatkozott, amely szerint naponta 400 ezer hordónyi nyersolajat lopnak el a Guineai-öbölben.

Egyes becslések szerint Nigéria havonta nagyjából 1,5 milliárd dolláros (415 milliárd forintos) veszteséget könyvelhet el elsősorban a kalózkodás, a fegyveres rablások és a csempészet miatt.

A diplomata úgy látja, hogy a hatástalan kormányzati intézkedések, a gyenge jogállam és a tengeri jogszabályok betartatásának elégtelensége mind hozzájárult a kalózkodás mértékének növekedéséhez a kőolajszállítás egyik fő útvonalának számító Guineai-öbölben.

Sison arra figyelmeztetett, hogy ha Afrika és a helyi kormányok nem tesznek erőfeszítéseket a tengeri biztonság javítása érdekében, akkor

nehezen hihető, hogy a támadások száma csökkenni fog a Guineai-öbölben.

Fodé Seck szenegáli ENSZ-nagykövet a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy a tengeri bűncselekmények már nem korlátozódnak csak a kőolajszektort érő támadásokra, hanem egyre nagyobb problémát jelent az illegális halászat, a főleg migránsokkal való emberkereskedelem, valamint a kábítószerek, fegyverek és a mérgező szemét szállítása is.

Peter Wilson, a brit ENSZ-nagykövet helyettese szerint sokkoló volt az említett április 11-i támadás, amelyhez hasonlóból nagyjából 100 történt tavaly a Guineai-öbölben.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik