Nagyvilág

A venezuelai legfelsőbb bíróság bevédte diktátorát

A venezuelai legfelső bíróság elzárta az utat Nicolás Maduro elnök mandátumának hatról négy évre csökkentése előtt, amit jelenleg tárgyal az ellenzéki többségű parlament.

A baloldali államfőhöz közeli összetételű bírói testület álláspontja szerint semmilyen alkotmánymódosítás “nem bírhat visszamenőleges hatállyal, vagy kerülhet azonnali alkalmazásra, mivel ez “a népakarat” figyelmen kívül hagyását jelentené.

Hírügynökségek szerint a döntéssel Maduro újabb sikert könyvelhet el az ellenzékkel folytatott hatalmi harcában.

Madurónak két hete egy másik csapást is sikerült mérnie ellenzékére. Vétója nyomán a bírák akkor azt az amnesztiatörvényt utasították el, amely többtucatnyi, az elnök szocialista kormányával szemben álló politikai fogoly szabadulását tette volna lehetővé. A legfelső bíróság idén eddig a konzervatív többségű parlament minden indítványának jogerőre emelkedését meggátolta. Múlt szombaton pedig a házszabály több pontját megsemmisítette, jelentősen korlátozva a törvényhozás jogköreit.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki koalíció, amelynek vezetésével a konzervatív ellenzék tavaly decemberében 17 év óta először szerzett többséget a venezuelai parlamentben, legfőbb törekvésének tekinti a Hugo Chávez elnök utódjaként három éve hatalomra került Maduro eltávolítását az államfői székből.

Múlt szerdán ennek érdekében hagyta jóvá első olvasásban azt az alkotmányreform-tervezetet, amelynek értelmében hatról négy évre rövidítették volna az elnöki mandátum időtartamát, megszüntetve a korlátlan újraválaszthatóság lehetőségét is.

Az ellenzék párhuzamosan azzal is próbálkozik, hogy referendumot szervezzen a 2013-ban megválasztott Maduro visszahívására. A venezuelai alkotmány szerint az államfő visszahívható tisztségéből, de csak ha már túl van elnöki mandátuma felén, s ez a határidő április 19-én teljesült. A népszavazás kezdeményezéséhez azonban négymillió aláírást kellene gyűjteni, és el kellene érni, hogy az országos választási bizottság áldását adja a referendum kiírására.

A politikai válsággal párhuzamosan Venezuelát a kőolaj árának zuhanása miatti gazdasági válság is sújtja. Egy februárban készített közvélemény-kutatás szerint a polgárok kétharmada úgy gondolja, hogy Madurónak már az idén távoznia kell az ország éléről.

(AFP, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik