Nagyvilág

A végső hajrába kanyarodik az elnökválasztás

Legalábbis az a része, ahol a demokraták és a republikánusok végre eldöntik, ki legyen az elnökjelöltjük. Kedden öt újabb államban tartanak előválasztásokat, amiknek a két vezető jelölt, Hillary Clinton és Donald Trump a nagy esélyese.

Már csak hat hét van hátra a maratoni, februárban kezdődött előválasztási időszakból az Egyesült Államokban, ahol kedden öt államban vonulhatnak az urnákhoz a választók, hogy eldöntsék, kit szeretnének látni a két nagy párt elnökjelöltjeként. A közvélemény-kutatások adatai szerint a magyar idő szerint szerda hajnalban érkező eredmények a republikánusoknál Donald Trump, míg a demokratáknál Hillary Clinton győzelmét hozzák majd. Mindezt egy héttel azután, hogy mindketten magabiztosan megnyerték a New Yorkban tartott választásokat.

A Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Delaware és Rhode Island államokban tartott előválasztások így várhatóan bebetonozzák a két jelöltet a vezető helyre, ahonnan már nagyon nehezen tudják onnan majd őket kirobbantani még talpon lévő ellenfeleik. Ami nem jelenti azt, hogy még ne próbálkoznának.

Clinton már Trumpra készülne, de Sanders csak nem adja fel

A New Yorkban elszenvedett megsemmisítő veresége után politikai csapdába esett Bernie Sanders. A Clintonnal szemben egyedüliként talpon maradt, és meglepően jól szereplő vermonti szenátornak már nincsen semmi igazán reális esélye arra, hogy megszerezze az elnökjelölti cím elnyeréséhez szükséges 2383 delegáltat (lásd keretes). Ugyanakkor ahhoz túlságosan is erősnek számít, hogy könnyű szívvel feladja a küzdelmet.

sanders clinton vita
Hillary Clinton és Bernie Sanders a New York-i előválasztás előtt tartt heves televíziós vitán

Egy amerikai politikai szólás szerint a választási kampányokat nem befejezik, hanem kifogynak a pénzből. És Sanders kampánya úszik a pénzben: a pénztárban 17 millió dollár áll a rendelkezésére, és folyamatosan kapja az adományokat, amiből könnyedén finanszírozni tudja választási hadjáratát a még hátralévő időszakban. Emellett kampányrendezvényei még mindig többezres tömegeket vonzanak és a friss országos felmérések szerint szinte fej-fej mellett áll Clinton mellett a demokrata szavazók körében.

Így döntik el, kik lesznek az elnökjelöltek

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt tagjai hivatalosan a nyári országos elnökjelölő gyűléseiken (konvenció) döntik el, hogy ki lesz az adott párt elnökjelöltje. A döntést az egyes államokból érkezett küldöttek (delegáltak) hozzák meg. A február óta tartó előválasztásokon az emberek valójában arról döntenek, hogy a delegáltak majd kire adják le a szavazatukat az elnökjelölő gyűlésen.

Az elnökjelölti cím megszerzéséhez a delegáltak több mint 50%-ának szavazatára van szükség: a republikánusoknál ez 1237 voksot jelent, a demokratáknál pedig 2383-at. A helyzet akkor kezd el bonyolódni, ha az első szavazáskor egy politikus sem éri el ezt a bűvös számot.

Míg a delegáltaknak az első körben (pár kivételtől eltekintve) kötelezően arra a jelöltre kell leadni voksukat, akit államuk szavazói választottak, a második, majd harmadik körben ez a kötöttség megszűnik, és már a saját döntésükön múlik, kit választanak. A szavazások addig tartanak, amíg egy jelölt sem szerzi meg a delegáltak több mint felének támogatását.

A Politico beszámolója szerint Sanders kampánytanácsadói a New York-i veresége utáni napokat ezen a kérdésen őrlődve töltötték, és egyelőre úgy tűnik, a küzdelem folytatása mellett döntöttek. Mindezt Hillary Clinton legnagyobb bánatára, aki az elmúlt napokban már teljesen úgy viselkedett, mintha már ő lenne a demokraták elnökjelöltje: a Sanders elleni támadásokat elhagyva Donald Trumpot vette a célkeresztbe, miközben egységre szólította fel a demokrata szavazókat.

Clinton egy hétfői kampányrendezvényen igyekezett úgy beállítani a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben vezető milliárdos üzletembert, mint aki nem érti meg a kisemberek problémáit. “Jöjj ki a rólad elnevezett toronyokból és találkozz és beszélgess emberekkel” – jelentette ki egy Delaware-ban tartott beszédében. Kampánya pedig egy közzétett Trump-ellenes hirdetést, amiben a republikánus jelölt saját szavait használják fel ellene.

A film elmehetne egy „Trump legsértőbb kijelentései” gyűjtésnek. A célja, senki se feledje, milyen megbotránkoztató dolgokat mondott az előválasztások alatt Trump, aki állítólag teljes átváltozásra készül. Ez egyelőre nem látszik.

Az „Új Trump” olyan, mint a régi

A New York-i előválasztás után mondott, önmagához képest meglepően visszafogott győzelmi beszéde után az amerikai politikai kommentátorok egymást túllicitálva kezdték el „elnökiként” jellemezni Trumpot, aki jóval „kifinomultabb” és „kedvesebb” ember benyomását keltette. Majd csütörtökön kiszivárgott egy felvétel, amin Trump újonnan alkalmazott tanácsadója, Paul Manafort zárt ajtók mögött arról győzködte a Republikánus Párt vezetőit, hogy az üzletember át fogja alakítani retorikáját és stílusát, hogy elnökjelöltként nagyobb eséllyel tudjon szembeszállni Clintonnal.

Manafort kijelentette: Trump valójában csak szerepet játszik, és csak azért tett bombasztikus kijelentéseket, hogy megnyerje az előválasztást, és „a szerep, amit játszik, most fejlődésnek indul”. Azaz arra kell számítani, hogy Trump visszavesz a sértegetésekből, a negatív kijelentésekből, mérsékeltebb lesz és megváltoztatja a róla kialakult képet. Azonban ebből egyelőre semmi sem látszik.

<> on March 5, 2016 in Orlando, Florida.
Donald Trump, amint éppen nem fogja vissza magát egy floridai gyűlésen

A Politico beszámolója szerint Manafortnak és a vele együtt érkezett új tanácsadóknak nehezen sikerül rávenniük Trumpot arra, hogy államférfihoz méltóbb módon kezdjen el viselkedni. Miután a beszéd kiszivárgott, Trump egy hétvégi kampánygyűlésen kijelentette: „Ha elnökiként viselkednék, garantálom, hogy nem lennék itt”. Majd közölte: nem szeretné visszafogni magát, hiszen azzal halálra untatná a közönségét.

Aztán hétfőn már tényleg újra a régi volt. Amikor először reagált arra, hogy két ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó összefogott ellene, egy tőle megszokott személyeskedő támadást intézett Kasich ellen. Kifigurázva, ahogy riválisa a kampány közben evett, kijelentette:

„Még soha nem láttam egy embert ilyen undorítóan enni. […] Ez a fickó fog egy palacsintát és belapátolja a szájába. Undorító. Ezt akarjátok elnöknek? Nem hiszem. Őszintén, ez undorító.”

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik