Nagyvilág

Terrortámadásra készült egy 16 éves ausztrál fiú

A fiatalember a rendőrség gyanúja szerint az ANZAC-nap Sydney-i rendezvényére tervezte a merényletet, társa nem volt – írja a Sky.

A fiú – akinek nevét kora miatt nem hozhatják nyilvánosságra – vasárnap fogták el otthonában, hétfőn pedig bíróság elé is állították. Az iratok szerint illegálisan jutott hozzá egy gépfegyverhez.

Ha bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A közösség biztonsága érdekében azonnal cselekedtünk, miután rájöttünk, mire készül. Az ANZAC-napra mindig is fokozott biztonsági intézkedésekkel készültünk, de most ezen a szinten is emeltünk. A támadást megakadályoztuk, aminek örülünk

– fogalmazott Andrew Scipione rendőrbiztos.

Az ANZAC-napot április 25-én tartják a háborúkban elesett ausztrál és új-zélandi katonák emlékére, valamint a hazatérők tiszteletére. Ezen a napon szálltak partra az ANZAC csapatok a Gallipoli félszigeten 1915-ben. A Dardanellák ostroma során 87 ezer török és 44 ezer antant katona vesztette életét. Utóbbiból 8 500 fő ausztrál és 2 721 új-zélandi volt. Leginkább háborús emlékműveknél tartják, de a külföldön élő, tartózkodó emberek is megemlékeznek az egykori hősökről.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik