Nagyvilág

Síiták tömeges lemészárlásával vádolják a nigériai hadsereget

A síita kisebbség elleni tömeggyilkosságokkal, férfiak, nők és gyerekek százainak lemészárlásával vádolta meg a nigériai hadsereget pénteken közzétett jelentésében az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

A vérengzések tavaly decemberben történtek az észak-nigériai Zaria városban, miután – a hadsereg állítása szerint – a síita Iszlám Mozgalom nevű szervezet megpróbálta meggyilkolni a hadsereg vezérkari főnökét, Tukur Buratait, útját állva a vezérőrnagyot szállító konvojnak. Az AI szerint másnap a hadsereg razziákat tartott a síita csoporthoz köthető épületekben, és 350-nél több embert ölt meg három nap alatt, december 12. és 14. között.

Az AI 92 embert – áldozatokat, hozzátartozókat, szemtanúkat, ügyvédeket és egészségügyi dolgozókat – hallgatott meg, és jelentésében műholdfelvételeket tett közzé egy tömegsírról, ahová elhantolták az áldozatokat. Egy Yusuf nevű szemtanú azt mondta, hogy a katonák felgyújtottak egy egészségügyi intézményt is, és a súlyos sebesültek, akik nem tudtak elmenekülni, bennégtek. A férfi szerint sebesültek tucatjai égtek meg élve.

Az AI nemcsak túlkapásokkal, férfiak, asszonyok és gyerekek elleni erőszakkal, százak meggyilkolásával vádolja a nigériai hadsereget, hanem azzal is, hogy megpróbálta elfedni a súlyos bűncselekményeket.

Sani Usman, a nigériai hadsereg szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy az AI jelentése nem hiteles, elkapkodott, egyoldalú és elfogult. Szerinte a következtetések levonása előtt más ügynökségeknek is meg kell vizsgálniuk az esetet.

A zariai eseményekről már tavaly decemberben, tíz nappal a razziák után beszámolt egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch (HRW), és mintegy ezerre tette a halottak számát. Arról írt, hogy fegyvertelen síita fiatalokra nyitottak tüzet a katonák. “Szinte lehetetlen megérteni azt, hogy a haragos fiatalok útlezárása hogyan tehetné indokolttá több száz ember megölését. A legjobb esetben brutálisan túlreagálták (a dolgot), vagy rosszabb, a síita kisebbség elleni előre eltervezett támadásról van szó” – mondta akkoriban Daniel Bekele, a HRW afrikai igazgatója.

A 180 milliós ország lakosságának ötven százaléka muzulmán vallású, többségük szunnita. A muszlimok javarészt az ország északi területein élnek, a déli országrészeken túlnyomó részt keresztény vallásúak a nigériaiak. Néhány ezerre tehető a síiták száma. Nigéria északi részén a Boko Haram nevű iszlamista szunnita terrorcsoport tevékenykedik, amely a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államot akar létrehozni létrehozása. A nyolcadik éve tartó lázadásban húszezernél többen haltak meg, több millió ember kényszerült lakhelye elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik