Külföld

Síiták tömeges lemészárlásával vádolják a nigériai hadsereget

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 22. 07:31

A síita kisebbség elleni tömeggyilkosságokkal, férfiak, nők és gyerekek százainak lemészárlásával vádolta meg a nigériai hadsereget pénteken közzétett jelentésében az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

A vérengzések tavaly decemberben történtek az észak-nigériai Zaria városban, miután – a hadsereg állítása szerint – a síita Iszlám Mozgalom nevű szervezet megpróbálta meggyilkolni a hadsereg vezérkari főnökét, Tukur Buratait, útját állva a vezérőrnagyot szállító konvojnak. Az AI szerint másnap a hadsereg razziákat tartott a síita csoporthoz köthető épületekben, és 350-nél több embert ölt meg három nap alatt, december 12. és 14. között.

Az AI 92 embert – áldozatokat, hozzátartozókat, szemtanúkat, ügyvédeket és egészségügyi dolgozókat – hallgatott meg, és jelentésében műholdfelvételeket tett közzé egy tömegsírról, ahová elhantolták az áldozatokat. Egy Yusuf nevű szemtanú azt mondta, hogy a katonák felgyújtottak egy egészségügyi intézményt is, és a súlyos sebesültek, akik nem tudtak elmenekülni, bennégtek. A férfi szerint sebesültek tucatjai égtek meg élve.

Az AI nemcsak túlkapásokkal, férfiak, asszonyok és gyerekek elleni erőszakkal, százak meggyilkolásával vádolja a nigériai hadsereget, hanem azzal is, hogy megpróbálta elfedni a súlyos bűncselekményeket.

Sani Usman, a nigériai hadsereg szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy az AI jelentése nem hiteles, elkapkodott, egyoldalú és elfogult. Szerinte a következtetések levonása előtt más ügynökségeknek is meg kell vizsgálniuk az esetet.

A zariai eseményekről már tavaly decemberben, tíz nappal a razziák után beszámolt egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch (HRW), és mintegy ezerre tette a halottak számát. Arról írt, hogy fegyvertelen síita fiatalokra nyitottak tüzet a katonák. “Szinte lehetetlen megérteni azt, hogy a haragos fiatalok útlezárása hogyan tehetné indokolttá több száz ember megölését. A legjobb esetben brutálisan túlreagálták (a dolgot), vagy rosszabb, a síita kisebbség elleni előre eltervezett támadásról van szó” – mondta akkoriban Daniel Bekele, a HRW afrikai igazgatója.

A 180 milliós ország lakosságának ötven százaléka muzulmán vallású, többségük szunnita. A muszlimok javarészt az ország északi területein élnek, a déli országrészeken túlnyomó részt keresztény vallásúak a nigériaiak. Néhány ezerre tehető a síiták száma. Nigéria északi részén a Boko Haram nevű iszlamista szunnita terrorcsoport tevékenykedik, amely a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államot akar létrehozni létrehozása. A nyolcadik éve tartó lázadásban húszezernél többen haltak meg, több millió ember kényszerült lakhelye elhagyására.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.