Nagyvilág

Egy volt belügyes vezérőrnagy lesz az oroszok emberi jogi biztosa

Tatyjana Moszkalkova jogászt, nyugállományú rendőrvezérőrnagyot választotta meg Oroszország új emberi jogi biztosának csütörtökön, túlnyomó többséggel az állami duma.

Az új ombudsman megfogadta a képviselőknek, hogy elődjeinek nyomdokában halad majd, és nem kell miatta szégyenkezniük. Arra emlékeztetve, hogy a Nagy Honvédő Háború kezdetének 75. évfordulóján lép hivatalba, azt mondta: megkülönböztetett figyelmet fordít majd a veteránok jogainak étvényesítésére is.

Egyebek között ígéretet tett arra, hogy személyesen fogja ellenőrizni az újságírók és jogvédők ellen Ingusföldön márciusban elkövetett támadás nyomozásának állását. Elmondta: tárgyalni kíván Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetővel arról, hogyan érvényesülnek az emberi jogok a köztársaságban.

Moszkalkova hangsúlyozta, hogy különleges hangsúlyt kíván fektetni a határokon túl – például Ukrajnában és a balti országokban – élő orosz állampolgárok jogainak védelmére, valamint a hivatal nemzetközi tekintélyének megerősítésére. Az ombudsman nyitottságot ígért hivatalának munkájával kapcsolatban.

Tatyjana Moszkalkova eddig a szociáldemokrata irányultságú Igazságos Oroszország párt képviselője volt. 1999-ben még a liberális Jabloko párt színeiben tett kísérletet arra, hogy bejusson a törvényhozásba, de sikertelenül. Eddig annak a bizottságnak az alelnöke volt, amely a FÁK-kal, az eurázsiai integrációval és az orosz állampolgárokkal való kapcsolattartással foglalkozik. Az ombudsman tíz évig dolgozott a duma kegyelmi bizottságában.

Lev Ponomarjov, Az emberi jogokért elnevezésű mozgalom vezetője a Kommerszant című napilapban megjelent nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy Moszkalkova korábban javasolta a belügyminisztérium átnevezését VCSK-ra. (A VCSK vagy Cseka a bolsevik forradalom után az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, amelynek élén Feliksz Dzerzsinszkij állt.)

Andrej Jurov, az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács tagja ugyancsak a Kommerszantban arra hívta fel a figyelmet, hogy Moszkalkovának sem az emberi jogok védelme, sem a jogvédő csoportokkal folytatott együttműködés területén nincsen tapasztalata. Alekszandr Cserkaszov, a Memorial jogvédő központ elnöke rámutatott, hogy az új ombudsmannak fel kell lépnie olyan esetekben is, ha a rendvédelmi szervek tiltott eszközöket alkalmaznak, ami Moszkalkova esetében összeférhetetlenséget jelent.

Az ombudsmani pozícióra eredetileg hat jelölt pályázott. Hivatalát 1994-ben hozták létre Oroszországban, élére elsőként Szergej Kovaljov volt szovjet másként gondolkodót választották. Őt Oleg Mironov, Vlagyimir Lukin, majd Ella Pamfilova követte a poszton – utóbbi nemrég a Központi Választási Bizottság irányítását vette át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik