Nagyvilág

Csökkent Merkel népszerűsége, a törökökben se bíznak a németek

A menekültügy mellett a nyugdíjrendszer is borzolja a kedélyeket.

Jelentősen csökkent Angela Merkel támogatottsága és az általa vezetett CDU-CSU jobbközép pártszövetség népszerűsége – derült ki az ARD köztelevízió felméréséből. A németek 52 százaléka úgy látja, hogy Angela Merkel kormánya nem tudja kezelni a menekültügyi helyzetet, 46 százalék véli úgy, hogy képes erre.

Nem csak a menekültügy, hanem a nyugdíjrendszer is meghatározó téma a német nyilvánosságban. Az emberek 67 százaléka véli úgy, hogy a kormány nem tudja megakadályozni az időskori elszegényedést.

A felmérés szerint a CDU-CSU országos választói támogatottsága 33 százalékos, ez egy százalékpontos csökkenés április elejéhez képest, és a legrosszabb érték 2011 óta.

A CDU-CSU-val kormányzó szociáldemokraták továbbra is 21 százalékon, az ellenzéki Baloldal 1 százalékpontos emelkedéssel 8 százalékon, a Zöldek 1 százalékpontos csökkenéssel 12 százalékon állnak. Ha most vasárnap lennének a választások, a liberális FDP is bejutna a Bundestagba 7 százalékkal, valamint a legnagyobb parlamenten kívüli erő, az AfD is, amely 14 százalékon, a volt NDK területén 20 százalékon áll.

Felmérést készíttetett a másik köztelevízió, a ZDF is – adataik szerint a németek 80 százaléka vélekedik úgy, hogy a kormány túlságosan megértő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Ugyanennyien úgy vélik, hogy Törökország nem megbízható partner a menekültválságban. A németek 62 százaléka véli úgy, hogy Angela Merkel helytelenül járt el akkor, amikor felhatalmazta az igazságszolgáltatást, hogy eljárást indítson a török államfőt „megsértő” humorista ellen.

Egy -5-től +5 pontig terjedő skálán a kancellár teljesítményét 0,9 pontra értékelték, az április eleji 1,8-hoz képest. A ZDF is 33 százalékos támogatottságot mért a CDU-CSU pártszövetség mellett, ami az április eleji adataikhoz képest 3 százalékpontos visszaesés. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik