Nagyvilág

Az Iszlám Állam börtönőre lehetett az egyik brüsszeli robbantó

Korábbi foglyai ismerték fel Najim Laachraoui-t.

Korábban az Iszlám Állam „börtönőre” lehetett az egyik férfi, aki március 22-én felrobbantotta magát a brüsszeli repülőtéren. Najim Laachraoui-t több francia újságíró is felismerte, akiket 2013-ban Szíriában túszul ejtett, és egy évig tartott fogságban a terrorszervezet.

Az egyik újságíró vallomást is tett arról, hogy egyik börtönőrük, akit Abou Idriss-ként ismertek meg, valójában Laachraoui volt.

A belga ügyészség szerint Laachraoui még 2013 februárjában Szíriába utazott, ahol csatlakozott a dzsihádistákhoz. Ezután nyoma veszett egészen tavaly szeptemberig, amikor Magyarországon keresztül, hamis papírokkal visszautazott Belgiumba.

Laachraoui nemcsak a brüsszeli merényletben vehetett részt: a novemberi párizsi terrortámadások után, a Bataclan koncertteremben talált robbanómellényen és egy ruhadarabon azonosították a DNS-ét, ahogy a Stade de France-nál talált robbanóeszközön is. Ez alapján a nyomozók azt feltételezik, hogy ő készíthette a bombákat a terrorakciókhoz.

A korábban szíriai fogságban lévő újságírók más francia állampolgárságú dzsihadistákat is felismertek: az egyik börtönőr, Mehdi Nemmouche jelenleg letartóztatásban van a 2014-es brüsszeli, zsidó múzeum elleni merénylet miatt, Salim Benghalemet pedig távollétében ítélték el Franciaországban, mert az Iszlám Államnak toborzott. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik