Nagyvilág

A püspök tiltakozásán bukhat el az osztrák határzár

Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett kerítés.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) tájékoztatása szerint Nagysároslak (Moschendorf) és Szentkút (Heiligenbrunn) között a várható menekültáradat miatt több mint tíz kilométeres kerítést építenek. Ezen a szakaszon két egyházi tulajdonú terület is található.

A tartományi rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a Németújvári járást (Bezirk Güssing) érintő tervek azért készültek, mert a magyarországi Körmenden hamarosan 350 migráns befogadására alkalmas sátortábort nyitnak meg. A tavaly ősszel történtekből kiindulva az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy az emberek majd gyalog indulnak el Burgenland irányába.

Ägidius Zsifkovics szerint azonban egy ilyen intézkedés ellentmond az evangélium, a pápai üzenet és az évtizedeken át a vasfüggöny árnyékában működő egyházmegye szellemiségének.

Mikor tavaly ősszel rengeteg menekült érkezett a miklóshalmai (Nickelsdorf) határszakaszhoz, az egyházi épületekben mintegy ezer ember kapott átmenetileg szállást. Így miképpen lehetne most egyházi földterületre kerítést felállítani, tette fel a kérdést az egyházi vezető, aki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) menekültügyi koordinátora is egyben.

Zsifkovics szerint a kerítés nem jelent megoldást a menekülthelyzetre. Úgy vélte, hogy a problémát inkább a gyökereinél kell kezelni, vagyis be kellene szüntetni a szervezett embercsempészetet, az Európából történő fegyverszállítmányokat, a háborút, a Közel-Kelet destabilizálását valamint Afrika gazdasági kizsákmányolását.

Álláspontja szerint ő maga rossz püspök lenne, ha az emberek félelmére nem adna keresztényi választ, amelyet jelen esetben nem a kerítés, hanem a kerítésen keletkezett “lyuk” jelent.

A kormány további tervei szerint szükség esetén a burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) nagyjából három kilométer hosszú kerítést húznak fel.

Amennyiben elkészül a burgenlandi kerítés, akkor az érintett földtulajdonosok anyagi kártérítést kapnak. Az ORF beszámolója szerint húsz tulajdonos közül ketten kételkedtek a tervek hasznosságát illetően, a többiek beleegyeztek abba, hogy a telkükön haladjon át a kerítés. Amennyiben nem jön létre minden érintettel a megegyezés, úgy – akárcsak a stájerországi Spielfeldnél – Burgenlandban is hiányos lesz a kerítés.

Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert. A tiroli Brenner-hágónál már múlt héten megkezdték az ellenőrzőpont kiépítését.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik