Nagyvilág

630 ezer autót küldenek szervizbe Németországban

Az érintett járművekkel nem csaltak ugyan, de beállítási problémák miatt túl nagy a károsanyag-kibocsátásuk.

Csaknem 630 ezer dízelüzemű autót és haszongépjárművet hívnak vissza szervizre Németországban károsanyag-kibocsátási rendellenesség miatt – közölte a szövetségi közlekedési miniszter a Volkswagen-botrány miatt indított vizsgálat eredményeit ismertetve.

Alexander Dobrindt elmondta: a tavaly szeptemberben elrendelt vizsgálat keretében 53 modellt tanulmányoztak próbapadon, illetve az utakon. Olyan csalás nyomára nem bukkantak, mint amilyet a Volkswagen követett el, de 22 modellnél rendellenességeket tapasztaltak a kipufogógáz tisztítására szolgáló berendezés működésében.

A visszahívott autóknál feltűnően magas nitrogén-oxid kibocsátást mértek. Erre az a magyarázat, hogy a kipufogógáz-tisztító berendezés bizonyos hőmérséklet alatt kikapcsol, hogy a motor ne károsodjon hidegben. Ugyanakkor találtak olyan modellt is, ahol a hidegnek nem nevezhető 17 fok alatt már kikapcsol a rendszer, így megugrik a károsanyag-kibocsátás.

A visszahívás a Mercedes A-, B-, V-osztályát, a Porsche Macan terepjárókat, a Volkswagen Amarok és Crafter modelleket, az Audi Q5-ös, A6-os és A8-as modelleket, az Opel Zafirákat, Insigniákat és Cascadákat érinti. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik