Nagyvilág

Ne randizz külföldivel, mert lehet, hogy kém!

A hidegháború legfeszültebb éveit idéző állami kampányt indított a kínai állam. A mottó: „vigyázz, a jóképű külföldi akár kém is lehet!”

Pekinget színes, 16 panelből álló képregényből, készült poszterek lepték el. A történet főhőse Xiao Li, vagy Kicsi Li, a közszolgalány, aki belebolondul egy sármos,vörös külföldi férfibe, aki ösztöndíjas kutatónak adja ki magát.

A Dawei, vagy David nevű idegen bókokkal, vörös rózsákkal halmozza el Kicsi Lit, elegáns vacsorákra viszi, meg romantikus sétákra a parkba. A jóképű David azonban nem ám AZT akarja, cserébe a rengeteg figyelmességért. Arról győzködi a naiv lányt, hogy hozzon ki neki titkos dokumentumokat a munkahelyéről, vagyis a kormány propagandaosztályáról. Esküdözik, hogy csak a tanulmányához kell neki némi belsős infó, és hogy soha, senki sem tudja meg az egészet.

kép: CNN
kép: CNN

Li egy darabig húzódozik, de végül beadja a derekát, és átadja a férfinek a kért papírokat. Nem sokkal később egyenruhások érkeznek a propagandaosztályra, a lányt letartóztatják, és közlik vele, hogy David valójában egy veszélyes külföldi kém.

A pekingi kormány néhány hete indított új kampányt, hogy felhívja a figyelmet a nemzetbiztonság kiemelt fontosságára. A képregény szinte egy időben jelent meg azzal a hírrel, ami szerint egy férfit halálra ítéltek, mert 150 ezer titkosított dokumentumot kiszivárogtatott ki egy meg nem nevezett külföldi szervezetnek.

A képregény alatt a kínai állambiztonsági minisztérium szerepel kiadóként, és egy telefonszám is áll rajta, amin az állampolgárok bejelentést tehetnek, ha bármi gyanúsat észlelnének. A minisztériumi felhívás szerint, minden közösségi vezető kémellenes képzést kap majd, de minden egyes polgárnak sokkal érzékenyebbnek kell lennie politikailag, szem előtt tartva a nemzetbiztonság kiemelt fontosságú érdekeit.

A pekingi utcákon azonban kevesen tudják komolyan venni a kormány üzenetét. „Nem igazán hisszük el ezt az egészet. Rengeteg barátunknak van külföldi fiúja, és soha egyikükről sem hinnénk el, hogy valójában kémek” – nyilatkozta a CNN-nek egy Tou nevű diáklány.

Egy Wang nevű nő ugyancsak kételkedik a poszterek hitelességében. „Biztos, hogy nem egy vicc ez az egész? Mármint ilyesmi bárhol, bármikor előfordulhat” – nyilatkozta.

A kormány figyelmeztetését azonban soha sem szabad félvállról venni – figyelmeztet William Nee, az Amnesty International Kína-szakértője.

„Huang Yu, a férfi, akit a titkos dokumentumok kiszivárogtatásával vádoltak láncra verve volt látható az állami tévé híradójában. A kormány egyértelműen elrettentő üzenetet akart küldeni az embereknek, hogy könnyen hasonló helyzetben találják magukat, ha külföldi szervezetekkel, vagy azok tagjaival érintkeznek. Ugyanakkor el akarják ültetni a fejekben azt is, hogy a kémek közelebb lehetnek hozzájuk, mint azt gondolnák” – mondta Nee, és hozzátette:

„A gondolat, hogy mindenünnen kémek leselkednek, nagyon népszerű volt a Mao-korszakban, és a kormány most is ezzel próbálja fokozni a paranoiát, a gyanakvást, és az idegengyűlöletet a társadalomban.”

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik