Nagyvilág

Buszokon viszik a betegeket az ostromlott szíriai városokból

Eközben már több mint százezren várakoznak a török határon.

Hozzálátott az ENSZ az orvosi kezelésre szorulók kimenekítéséhez négy ostromlott szíriai városból. A szembenálló felek védett folyosót biztosítanak a buszoknak, amelyek a betegeket és sebesülteket, valamint családtagjaikat szállítják a felkelők kezén lévő Zabadaniból ás Madajából, valamint a kormányerők által ellenőrzött Kafrajából és Fuaából.

Madajába, ahol tavaly több tucatnyian haltak éhen, hét busz érkezett az emberekért. A város szélén megállították őket, mindenkit leszállítottak, a biztonsági erők ellenőrizték őket, majd folytathatták útjukat.

Ezalatt északon, Aleppo közelében negyvenezer szíriai menekült el a harcok elől, miután a kormányerők a tűzszünet ellenére offenzívát indítottak. A török határon az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet adatai szerint már több mint százezren torlódtak fel. A törökök csak azokat engedik be, akiknek súlyos betegségük vagy sérüléseik vannak.

Szíriában több mint négymillióan élnek ostromlott, vagy nehezen megközelíthető területen, ahol az élelmiszerhez és gyógyszerekhez való hozzáférés is komoly gondot jelent. Az ENSZ nyomást próbál gyakorolni a szíriai kormányra, hogy biztosítsa a korlátlan hozzáférést a segélyszervezetek számára, de az Aszad-rezsim rendszeresen megtagadja az áthaladást a konvojoknak, vagy korlátozza, hogy milyen segítséget nyújthatnak.

A szíriai ellenzék a humanitárius helyzetre és a kormányerők offenzívájára hivatkozva állt fel a genfi béketárgyalásoktól. (al-Dzsazíra)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik