Nagyvilág

Brüsszeli terrortámadás: lehet, hogy mégsem Mohamed Abrini a “kalapos férfi”

A belga hatóságok azt gyanítják, hogy mégsem Mohamed Abrini az a “kalapos férfi”, aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren márciusban végrehajtott terrortámadás elkövetőivel együtt látható a repülőtér biztonsági kameráinak felvételein.

A beszámoló szerint a belga hatóságok erősen kételkednek Mohamed Abrini vallomásának igazságtartalmában, és attól tartanak, hogy az iszlamista fedezni próbálja egy szökésben lévő társát, az “igazi kalapos férfit”. A kételyek nemcsak azért keletkeztek, hogy Mohamed Abrini elfogása után szinte azonnal elismerte, hogy ő látható a felvételeken a két öngyilkos merénylő mellett, hanem azért is, mert állítását nem támasztják alá bizonyítékok.

Így a helyszínen még mindig, csaknem egy hónappal a március 22-én történt merényletek után sem találtak DNS-nyomokat vagy ujjlenyomatokat, holott a kalapot és sötét szemüveget viselő férfi a két merénylővel ellentétben nem viselt kesztyűt.

A Die Welt értesülése szerint a belga hatóságok intenzív nyomozást folytatnak a brüsszeli terrorista sejt egy ismeretlen tagja ellen. Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat fő gyanúsítottja feltehetőleg három embert vitt október elején a németországi Ulmból Brüsszelbe. Mindhárman hamis szíriai útlevéllel érkeztek Németországba a menedékkérők között, a balkáni migrációs útvonalon. Kettőt közülük már azonosítottak.

Az egyik a szíriai és belga hamis papírokat és a Mounir Ahmed Alaaj, valamint az Amine Choukri neveket használó férfi, akit Salah Abdeslammal együtt fogtak el Brüsszelben március 18-án, a másik pedig a svéd állampolgárságú Osama Krayem, akit április 8-án vettek őrizetbe, aznap, amikor elfogták Mohamed Abrinit is. A Németországból Belgiumba szállított harmadik személynek nincs nyoma. A belga hatóságok szerint ő lehet a kalapos ember, írta a Die Welt.

(Die Welt, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik