Külföld

A venezuelai parlament tovább kurtított a diktátor hatáskörén

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 21. 07:33

A többségben ellenzéki képviselőkből álló venezuelai parlament elfogadta helyi idő szerint szerda este első olvasatban az alkotmányos reform tervezetét, amely hatról négy évre rövidítené le az elnöki mandátum időtartamát, és megszüntetné a korlátlan újraválaszthatóság lehetőségét.

Az alkotmányos változtatásokat második olvasatban is el kell fogadnia a parlamentnek, majd népszavazáson is jóvá kell hagyatni.

Venezuelában nagyon nagy politikai és súlyos gazdasági válság van. A hajó több helyen léket kapott, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy olyan javaslatokat tegyünk a venezuelaiaknak, amelyek orvosolják a problémákat, mondta az alkotmányos reformjavaslat egyik szerzője, az ellenzéki Luís Emilio Rondon.

Venezuelában 2009-ben tartottak referendumot, amelyen megszavazták azt, hogy az államfőt, illetve a polgármestereket és kormányzókat akárhányszor újraválaszthatják. Addig legfeljebb két cikluson át tölthette be ugyanaz az ember az államelnöki tisztséget, a mostani ellenzéki javaslat azonban ezt egy ciklusra korlátozná.

A tavaly decemberben tartott parlamenti választáson a három éve elhunyt Hugo Chávez elnök eszmeiségét követők ellenlábasai elsöprő győzelmet arattak, és 17 év után ismét többségbe kerültek a parlamentben: az ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) 109 mandátumot szerzett a 167 fős parlamentben. A Nicolás Maduro államfő vezette kormánypárt, a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) súlyos választási vereségét elemzők azzal magyarázták, hogy a polgárok elégedetlenek az ország gazdasági-szociális helyzetével és az elharapódzott bűnözéssel.

A parlament szerdán jóváhagyott egy olyan törvényt is, amely lehetővé teszi az államfő gyorsabb visszahívását tisztségéből referendummal. A jelenlegi alkotmány szerint népszavazással visszahívható tisztségéből az államfő, ha túlvan elnöki mandátuma felén. Madurót 2013-ban választották meg hat évre elnökké, és még hat hónapot kell várni ahhoz, hogy visszahívható legyen, de a törvény három hónapra rövidítette le ezt az időt.

Nem kizárt, hogy a Maduróhoz húzó bírákból álló legfelsőbb bíróság megsemmisíti a jogszabályt. Emellett négymillió támogató aláírást is össze kell gyűjteni ahhoz, hogy a kezdeményezésre áldását adja az ugyancsak Maduróhoz közel álló választási bizottság.

Egy februárban készített közvélemény-kutatás szerint a polgárok kétharmada úgy gondolja, hogy Madurónak már az idén távoznia kell az ország éléről.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.