Nagyvilág

Új erőre kapott a szlovákiai tanári tiltakozás

Négyezren tüntettek Pozsonyban az új kormány oktatáspolitikája ellen, bár azt még el se fogadta a parlament.

Tiltakozó nagygyűlést tartott a pozsonyi kormányhivatal előtt kedden délután az egyik szlovák pedagógus szakszervezet – jelentette a TASR szlovák hírügynökség, aminek becslése szerint a demonstráción mintegy négyezren vettek részt. A márciusi parlamenti választások óta ez volt az első ilyen jelentősebb demonstráció.

A szervező Szlovákiai Iskolai és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPSaVS) a rendezvény okaként azt jelölte meg, hogy elégedetlen az új – a parlament által jelenleg tárgyalt – kormányprogramnak az oktatásügyre vonatkozó részével, konkrétan a tervezett finanszírozásával. A Robert Fico új kormánya által a múlt héten jóváhagyott program jelentős mértékű többletforrást irányoz elő az oktatásügy megerősítésére, a többlet összege a négyéves kormányzati időszak alatt elérné a 2 milliárd eurót.

“A szlovákiai iskolaügyben nincs minden úgy, ahogyan lennie kellene, a követelésünk az, hogy (a politikusok) gondolkozzanak el az iskolaügy finanszírozásának egészén, a reformon is, mert azt pénz nélkül nem lehet megcsinálni, és úgy gondoljuk, hogy erre lenne itt tér” – idézte az állami hírügynökség Pavol Ondeknek, a megmozdulást szervező szakszervezet elnökének a demonstráció során elmondott szavait.

A tüntetésre és az elhangzott követelésekre reagálva Peter Plavcan oktatási miniszter azt mondta: elfogadja a tüntetők véleménynyilvánításhoz való jogát, de elmondta, hogy a mostani kormányprogram az első ilyen dokumentum, ami konkrét – az oktatásügy finanszírozásának erősítésére szánt – többletösszeget tartalmaz, és évi átlag 6 százalékos béremeléssel számol az iskolaügyi dolgozók számára.

Szlovákiában az év elején – nem sokkal a márciusi választások előtt – kezdődött pedagógusok egy csoportjának sztrájkban csúcsosodó tiltakozássorozata. A jelentős béremelést is követelő pedagógusok tiltakozása folyamatosan vesztett hangerejéből és a csúcsnak tekintett sztrájkba már csak az oktatásügyi dolgozók marginális része kapcsolódott be. A tiltakozássorozat és a sztrájk közvetlenül a parlamenti választás előtt jelentéktelenné gyengült. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik