Nagyvilág

Tönkrement Uganda egyetlen sugárterápiás berendezése

A cseréje hatodába se kerülne annak az összegnek, amit az államfő rezidenciájára fordítanak idén.

30 éve van a hatalomban, de még nem akar nyugdíjba menni Uganda elnöke, akinek rezidenciájára idén húszmilliárd forintnyi összeget fordítanak az állami költségvetésből. Ez azért érdekes, mert eközben tönkrement az ország egyetlen, rákbetegek kezelésére szolgáló sugárterápiás berendezése.

A géppel már régóta gondok voltak, a cseréjét is kitűzték, de az egészségügyi miniszter szerint ez finanszírozási nehézségek miatt maradt el. Az új gép beszerelése nagyjából 15 százalékába kerülne annak a pénznek, amit Yoweri Museveni elnök rezidenciájára költenek.

Évente ötezer beteget kezeltek a berendezéssel, az egész országból, sőt, még Dél-Szudánból, Kenyából és Ruandából is küldtek pácienseket, mert ez volt az egyetlen ilyen berendezés. Ezt még 1995-ben adományozta Kína. Az elmúlt öt évben rendszeresek voltak a meghibásodások, sőt, egy független szakértő csoport mérése szerint a gép már nem működött a megfelelő erővel a kezelésekhez.

Az ugandai rákgyógyító intézet vezetője minderre azt mondta, az ide érkező betegek 80 százaléka már amúgy is a betegség előrehaladott szakaszában van, és a kemoterápia továbbra is rendelkezésre áll számukra. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik