Nagyvilág

Tőlük kellene rettegni, nem az Iszlám Államtól

A német és olasz titkosszolgálatok a Közel-Kelet helyett már Afrikára figyelnek. Jó, ez egy erős túlzás, természetesen az arab világ a menekültválság miatt folyamatosan a szolgálatok fókuszában marad majd, ráadásul a nagy európai terrortámadásokat nem afrikai, hanem szíriai kötődésű terroristák követték el.

Ennek ellenére egyre jobban oda kell figyelnük az Afrikából érkező fenyegetésekre is. A német sajtó szerint az olasz titkosszolgálat figyelmeztette a németeket, hogy újabb támadások várhatóak. Gyakorlatilag a tunéziai modellnek megfelelően, tengerparti strandokon, gépfegyverrel támadhatnak a terroristák.

Az olaszok szerint a támadások Spanyolországot, Olaszországot és Dél-Franciaországot fenyegetik, a támadók pedig a Boko Haramhoz kötődhetnek.

Betelt a Boko Haram

Természetesen nem tudni, ebből mennyi igaz. De a Boko Haram jó ideje nagyon ijesztő terrorszervezet lett. 2014-ben konkrétan több halálért voltak felelősek, mint az Iszlám Állam.

Amíg az ISIS 6073 embert ölt meg, a Boko Haram 6644-et. Ráadásul körülbelül feleannyi támadásból.A Boko Haram egy 2002-ben alapított iszlamista szervezet, ami eredetileg a nigériai korrupció ellen küzdött, majd a nyugatosodásban találta meg a fő ellenséget. A nevük, ami egyébként ragadványnév, is innen származik. A Boko Haram körülbelül annyit jelent, hogy a nyugatosodás szentségtörés.

A Boko Haram tagjai eredetileg a nyugati oktatást, Nigéria elnyugatosodását okolták a korrupcióért és az ország gazdasági problémáiért. Amelyekből egyébként van bőven. Nigéria hiába Afrika legnagyobb olajtermelője, az ország 60 százaléka naponta kevesebb, mint egy dollárból él. Ezt csak fokozzák a keresztények és a muszlimok közötti ellentétek.

A Boko Haram 2009-ben kezdett fegyveres felkelésbe, de csak 2014-ben lettek tényleg világhírűek, amikor elraboltak kétszáz diáklányt. Nigérián belül vannak olyan területek, amelyeket a szervezet ural, ebben kifejezetten hasonlít az ISIS-hez. Abban már nem, hogy a Boko Haram sokkal nemzetközibb. Jelen vannak Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Fotó: Europress/AFP
Fotó: Europress/AFP

Keleti nyitás

Azzal, hogy a Boko Haram mennyire veszélyes, az amerikaiak is tisztában vannak. Remek példa erre, hogy Obama ugyan megtagadta, hogy az ISIS ellen amerikaiakat küldjön Szíriába, Kamerunba viszont 300 katonát vezényelt ki. Nigériában 2013 és 2014 között konkrétan megháromszorozódott az esélye, hogy valaki terrorizmus áldozataként haljon meg.

Az egyre erősödő Boko Haram módszerei egyébként remekül illenek a fenti fenyegetésbe. Amíg Irakban, Szíriában, Pakisztánban és Afganisztánban a terroristák jellemzően bombákkal és robbanószerekkel ölnek, addig a Boko Haram inkább gépfegyverrel és késsel. Voltak persze jelentős robbantások, az afrikai terrorszevezetek közül a Boko Haram követi el a legtöbb öngyilkos merényletet is, de nem ez a jellemző.

Az ISIS-mintája egyébként nem csak az öngyilkos merényletekben érződik. A Boko Haram tavaly konkrétan hűséget fogadott nekik, aminek gyakorlati jelentősége nem nagyon van, eszmei annál inább. Ők ugyanis már kikiáltották a kalifátust Afrikában. És ennek már tényleg nincs értelme, történelmileg, vagy földrajzilag sem, de a tendencia látványos.

Al-Nuszra, egy szusszra

Az Iszlám Állam még akkor sem a legveszélyesebb terrorszervezet, ha a versenyt leszűkítjük a Közel-Keletre. Az Al-Nuszra Front jóval veszélyesebb lehet hosszú távon, mint az ISIS. Utóbbi ugyan sokkal jobb abban, hogy saját magát promózza nyugaton, előbbi viszont ennél sokkal hosszabb játékot játszik.

Az Al-Nuszra elpusztítása például jelenleg nincs is a nyugati erők listáján, vagy leginkább csak nagyon lista végén. Asszád szíriai elnök csapatai természetesen szeretnék, ahogy az oroszok és az irániak is, de a nyugati koalíció egyelőre nem. Pedig hosszú távon még nagy problémák lehetnek velük.

Ráadásul az Al-Nuszrát az amerikaiak már akkor terrorszervezetté nyilvánították, amikor megalakult. A szervezet 2012-ben, a szíriai polgárháború kitörése után és miatt alakul. Az első számú céljuk az, hogy Asszad elnök megbukjon. Az már csak a második és harmadik cél, hogy Amerika és Izrael is bukjon vele.

Fotó: Europress/Getty Images
Fotó: Europress/Getty Images

Ez is, lám, állam

A szunnita, szalafita Al-Nuszra ugyanúgy vallási okokból ellenzi a síita Asszadot, mint a szintén szunnita Iszlám Állam. Tényleg minden közel-kelettel foglalkozó cikkbe érdemes beleírni, hogy az iszlám két fele többnyire jobban gyűlöli egymást, mint bárkit.

És az Al-Nuszra sokkal nem is visszafogottabb, mint az Iszlám Állam, csak annyira nem reklámozzák magukat. Jó, ritkábbak a nyilvános lefejezések, terrorakcióból is kevesebb van, de azért léteznek. Az Al-Nuszra területein pedig ugyanúgy kötelező eltakarni az arcot a nőknek, mint az ISIS területein.

Ja, és azt még nem is mondtam, hogy az Al-Nuszra igazából a szíriai Al-Kaida.

De akkor mondjuk el inkább, hogy miben ügyesebbek, mint az ISIS. Reklámban, promóban és PR-ben semmiképpen sem. Sokkal jobban legitimálták viszont magukat, amit leginkább annak köszönhetnek, hogy létezik náluk is rosszabb lehetőség.

Legalábbis nyugaton ezt hiszik. Az Al-Nuszra a visszafogottabb felkelőkkel együtt harcolt Asszad és az Iszlám Állam ellen. Sőt, nem is csak segítettek, a szervezet a felkelés egyik legfontosabb katonai ereje, Aleppó körül mindenképp.

Ezzel az Al-Nuszra remekül be tudott kúszni a vallásilag kevésbé konzervatív szíriai felkelők közé. Az ISIS-hez viszonylag hasonló társadalmi kormányzást építettek fel, amelyeken keresztül fokozatosan terelik a kevésbé vallásos szír társadalmat (Asszad inkább pánarab szocialista, mint iszlamista) a konzervatív iszlám felé. És nehezen is lehetne beléjük kötni akkor, amikor a másik oldalon egy diktátor, valamint a világ leghíresebb halálszektája áll.

Orosz vége lesz

Ráadásul az Al-Nuszra sokkal könnyebben engedi el az ISIS-nél a területi uralmat. Nem összefüggő, homogén területeket uralnak, hanem keverednek a többi felkelő csoporttal, így könnyebben tudnak mozogni, és bombázni is viszonylag nehéz őket, mert egy rakás civilt is eltalálnának.

Az Al-Nuszra erősödése viszont az oroszok miatt lehet veszélyes. Az Asszad-párti orosz kampány egyik célja, hogy az amúgy nem iszlamista, főleg nem radikális, de kormányellenes felkelőket a Nyugat számára is közelebb tolják az ISIS-hez és az Al-Nuszrához. Ezzel a visszafogott ellenzék elvesztené a legitimitását, az Al-Nuszra megerősödne, az oroszok pedig elérnék, hogy szabadon bombázhassák azokat is, akiket eddig nem bombázhattak szabadon.

Az Al-Nuszra egyelőre nem képes külföldön jelentős károkat okozni. Egyelőre. Hosszú távon, ha a polgárháború elrendeződik, képes lehet, és addigra sokkal nehezebben kiirtható ellenfél lesz, mint az Iszlám Állam valaha volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik