Nagyvilág

Porosenko elnöki különgépet küldene az ukrán pilótanőért Oroszországba

Telefonon egyeztetett Putyinnal, azt mondta: sikerült megállapodni Szavcsenko szabadon engedéséről.

Ukrajna és Oroszország megegyezett az Oroszországban bebörtönzött ukrán pilótanő, Nagyija Szavcsenko szabadon engedéséről – jelentette be Petro Porosenko ukrán államfő. Részleteket nem árult el, így azt sem, hogy része-e a megállapodásnak, hogy Szavcsenkóért cserébe átadnak két, Ukrajnában elítélt orosz katonát hazájuknak.

Nagyija Szavcsenkóra márciusban 22 év börtönbüntetést szabtak ki Oroszországban, mert azzal vádolják, hogy köze van két orosz újságíró halálához. Az ukrán elnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, ennek során Porosenko állítása szerint megállapodtak a pilótanő kiadatásának eljárásáról.

Az ukrán államfő azt is bejelentette, hogy utasította a külügyi és igazságügyi minisztériumokat, hogy készítsék elő a megállapodásban foglalt intézkedéseket. Azt nem árulta el, mikor kerülhet sor Szavcsenko hazatérésére, de elmondta: az elnöki különrepülőgépet fogja érte küldeni.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője nem árulta el, hogy megállapodtak-e Szavcsenko kiadatásáról, de azt elismerte, hogy a két államfő beszélgetésében a pilótanő sorsáról egyeztetett.

Kedden egyébként az Európai Néppárt vezetői Szavcsenko azonnali szabadon bocsátására szólították fel az orosz hatóságokat, igazságtalannak nevezve az ellene hozott ítéletet. Aggodalmukat fejezték ki a pilótanő állapota miatt, aki éhségsztrájkot folytat, és az ivóvizet is elutasítja. Közölték: Vlagyimir Putyin személyes felelősséggel tartozik Nagyija Szavcsenko életéért.

Múlt héten az Európai Parlament öt frakciójából ötven képviselő írt közös levelet Putyinnak, melyben törvénytelennek és politikailag motiváltnak minősítették a pilóta elítélését, és felszólították az orosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekedetekkel. (AP, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik