Nagyvilág

A törökök befenyítették az Európai Uniót az egyezség után

A török állampolgárok vízummentességére vonatkozó ígéret betartását követelte az Európai Uniótól Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn este Ankarában.

“Ha az EU nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, akkor ugyanezt természetesen Törökországtól sem lehet elvárni”, figyelmeztetett a török kormányfő, mielőtt elutazott Strasbourgba, ahol az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt fog felszólalni.

“Törökország komoly tárgyalófél: pontosan azt teszi, amit megígért, és elvárja, hogy partnerei maradéktalanul ugyanezt tegyék”, tette hozzá Davutoglu, nyomatékosítva Recep Tayyip Erdogan török elnök április 7-i figyelmeztetését.

Az Európai Unió és Törökország vezetői márciusban abban állapodtak meg, hogy minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen 6 milliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a területén tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.

Több uniós tagállam aggályait fejezte ki a török állampolgárok schengeni övezetbe történő beutazásának megkönnyítésével kapcsolatban. Egy jelentés szerint a vízumliberalizációs egyezményben az EU hagyna magának egy kiskaput, amelynek segítségével bármikor visszatáncolhat a megegyezéstől, ha Ankara nem tartja be a menekültügyi megállapodás rá eső részét.

Davutoglu többek között Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik kedden Strasbourgban.

A török miniszterelnök április 23-án a szíriai határhoz közeli Gaziantepben látja vendégül Angela Merkel német kancellárt, valamint Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, akikkel a márciusi megállapodás részleteiről tárgyal majd.

(MTI, Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik