Nagyvilág

Mégsem lesz tűzszünet Jemenben

Az utolsó pillanatban kihátráltak a béketárgyalásokból a jemeni síita lázadók hétfőn a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató Szaúd-Arábia légicsapásai miatt.

Ali Abdullah Száleh exelnök és a húszi felkelők kuvaiti tisztségviselők szerint a heves harcokra és a szaúdi légicsapásokra hivatkozva nem mentek el a Kuvaitba meghirdetett találkozóra. Két, neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta, hogy a lázadók küldöttsége a szaúdi légicsapások teljes leállításáig nem hajlandó megjelenni a tárgyalásokon.

“Nincs értelme Kuvaitba utazni, ha nem tartják tiszteletben a tűzszünetet” – panaszolta a volt jemeni államfő Általános Népi Kongresszus nevű pártjának egy magas rangú tisztségviselője hétfőn.

A harcoló felek kiegyezését az ENSZ égisze alatt létrehozott tűzszünet hivatott segíteni, ám az április 10-én bejelentett fegyvernyugvást mindkét oldal máris számos alkalommal megsértette.

Az immár egy éve tartó jemeni belviszály megoldása érdekében hétfőn találkozott volna Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert kormányának küldöttsége a síita húszi lázadók képviselőivel.

A megbeszélésektől azt várták, hogy a húszik az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának eleget téve kivonják csapataikat a jemeni városokból, átadják fegyvereiket a kormányerőknek, és szabadon engedik a foglyokat.

Eközben több tízezren tüntettek Áden jemeni kikötővárosban az ország déli részének kiválásáért hétfőn. A dél-jemeniek a polgárháborús helyzetet kihasználva többször szólaltak fel az országrész kiválása érdekében, amely Jemen 1990-es egyesítése előtt függetlenséget élvezett. A jemeni összecsapásokban eddig több mint 6400-an vesztették életüket és mintegy 2,4 millióan váltak földönfutóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik