Nagyvilág

Lavrov: Oroszország és Amerika nem egyezkedik Aszad sorsáról

A szíriai rezsim ENSZ-nagykövete inkább Izraelt ostorozta a béketárgyalásokról rendezett sajtótájékoztatóján.

Oroszország szerint közvetlen tárgyalásra van szükség a szíriai kormány és az ellenzék között. Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta: ennek a genfi tárgyalások keretében kell megvalósulnia. Tagadta azokat a feltételezéseket, hogy Moszkva és Washington a színfalak mögött tárgyalna Bassár el-Aszad sorsáról.

A múlt héten újrakezdődött genfi béketárgyalások közvetítőn keresztül zajlanak, az ENSZ küldötte egyeztet külön-külön mindkét féllel.

Bassár Dzsafari, Szíria ENSZ-nagykövete, aki a rezsimet képviseli a tárgyalásokon, sajtótájékoztatót tartott a genfi béketárgyalások kapcsán, ahol az újságírók nem kérdezhettek. A béketárgyalás helyett legnagyobbrészt arról beszélt, hogy az izraeli kormány a Golán-fennsíkon tartott vasárnap kihelyezett ülést, ahol Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy a Szíriától elfoglalt terület örökké izraeli fennhatóság alatt marad.

Dzsafari kritizálta a lázadó csoportokat is, amelyek kilátásba helyezték a tűzszünet felfüggesztését. A felkelők a szír kormány ellenőrzése alatt álló Latakia tartomány ellen már támadást indítottak, válaszul arra, hogy a rezsim erői is megsértették a fegyvernyugvásról szóló, február vége óta érvényben lévő megállapodást. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik