Nagyvilág

Újabb államot bukott el Trump

Tizennégy delegáltat sikerült Ted Cruznak maga mellé állítani a Republikánus Párt wyomingi választásán.

Ted Cruz texasi szenátor győzött a republikánusok választási küzdelméből Wyomingban szombaton, az érintett 14 küldött mindegyike őt fogja támogatni elnökjelöltként a párt nyári országos konvencióján.

A ritkán lakott nyugati államban nem tartanak előválasztást, ehelyett a párt 475 aktivistája gyűlt össze szombaton Casperben, Wyoming második legnagyobb – 55 ezres – városában, hogy konvención döntse el, kit támogasson a 14 küldött.

Az aktivisták úgy döntöttek: valamennyi küldött Ted Cruz mögött sorakozik majd fel.

Az állam republikánus küldöttei közül 12-nek a sorsa már a március 12-i megyei konvenciókon eldőlt, most a többiről döntöttek. A korábban kiosztott szavazatok közül tízet Cruz nyert el, egyet az országosan legesélyesebbnek tartott Donald Trump, egy küldött pedig mandátum nélkül vesz részt az országos konvención, azaz ott dönti majd el, hogy melyik pályázóra adja a voksát.

A wyomingi eredmény ugyan kevés küldöttről szólt, de mégis fontos: ezzel Trump előnye jelentősen megcsappant. Jelenleg már alig 196-tal több küldött támogatja őt, mint a texasi szenátort. Trump az előválasztási folyamatban eddig 21 államban diadalmaskodott, míg Cruz 10 államban nyert. A New York-i milliárdos eddig 755 delegáltat nyert, a texasi szenátor pedig 559 küldöttett. Trumpnak a hátralévő előválasztások mintegy 60 százalékát meg kell nyernie ahhoz, hogy meglegyen az 1237 delegáltja, és így ő lehessen a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választáson.

Győzelmi beszédében szombaton Cruz azt mondta: kampánya lendületben van, és a választók egyre inkább elfordulnak Trumptól. A beszédet a szenátor még azelőtt mondta el, hogy a pártaktivisták szavaztak volna a delegáltakról. Trump a New York államban lévő Syracuse-ban kampányolva, ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási rendszer manipulált, az eredmény megbundázott, és erre szerinte éppen Wyoming és Colorado a legjobb példa.

Késői kiállás

Közben szombaton nyilatkozatot tett Nevada kormányzója, Brain Sandoval, aki közölte, John Kasich ohiói kormányzó elnökjelöltségét támogatja, mert “Ohio gazdasága Kasich irányításával hihetetlen átalakuláson ment keresztül”, jó eredményeket mutat fel, és Kasich az egyetlen republikánus politikus, aki képes legyőzni a demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont.

A spanyolajkú Sandoval támogatása nem javít Kasich helyzetén, akinek már matematikailag sincs meg a lehetősége, hogy elnyerje az elnökjelöltséget. Nevadában egyébként már február végén megtartották az előválasztást, amit Trump nyert meg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik