Nagyvilág

Szítják a feszültséget az oroszok a Balti-tengeren

Pár méterre közelített meg egy, nemzetközi vizek felett repülő amerikai felderítőgépet egy orosz vadászgép.

Egy orosz vadászgép befogta az amerikai légierő egyik felderítő gépét a Balti-tenger felett – jelentette vasárnap a CNN. Az incidens még csütörtökön történt. Egy Szu-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülő “szabálytalan és agresszív” manővert hajtott végre, mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő repülőt. Először az amerikai gép baloldalán repült, majd fölé emelkedett, utána pedig jobbról kísérte.

A CNN megszólaltatta Danny Hernandezt, az amerikai csapatok európai parancsnokságának szóvivőjét, aki szerint ekkor az amerikai gép nemzetközi vizek felett repült, és nem sértette meg Oroszország légterét. “Egy pilóta nem biztonságos és szakmaiságot nélkülöző cselekedetei felesleges feszültségfokozódáshoz vezethetnek a két ország között” – figyelmeztetett Hernandez, aki szerint Washigton diplomáciai csatornákon már tiltakozott Moszkvánál.

Hernandez felhívta a figyelmet arra, hogy az eset alig néhány nappal az után történt, hogy egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót. John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz repülő manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik