Nagyvilág

Felállhat a szíriai ellenzék a tárgyalóasztaltól

A rezsim továbbra sem akar hallani Aszad távozásáról, és más ügyekben sincs előrelépés.

A szíriai ellenzék azzal fenyegetett vasárnap, hogy elhagyja a genfi béketárgyalásokat, ha nincs előrelépés a politikai átmenet felé. Az ellenzéket tömörítő Tárgyalási Bizottság képviselője kijelentette: a közvetített tárgyalások összeomolhatnak, ha a szíriai rezsim nem hajlandó politikai és humanitárius kérdésekben kompromisszumot kötni.

„A humanitárius helyzet továbbra is elkeserítő, a politikai foglyok ügyében sincs előrelépés, a tűzszünet az összeomlás szélén áll, és három oldalról támadják Aleppót” – mondta Abdulhakim Bashar.

A Tárgyalási Bizottság egy másik tagja szerint zsákutcába jutottak a tárgyalások, miután a rezsim elutasítja, hogy Bassár el-Aszad távozásáról tárgyaljanak. Továbbra is ez a béketárgyalások fő pontja.

A szíriai kormány a múlt héten egyébként megtartotta a választásokat, ahol Aszad pártja és szövetségesei megszerezték a képviselői helyek döntő többségét, de csak a kormány ellenőrzése alatt álló területeken élők voksolhattak. Az ellenzék a választási eredményt nem fogadja el. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik