Nagyvilág

Ecuadori földrengés: legalább 233 halott

Az egyik kisvárosban már megkezdődtek a fosztogatások, mialatt a hatóságok a mentéssel vannak elfoglalva.

Legalább 233-an haltak meg az Ecuadort sújtó földrengésben – jelentette be Rafael Correa, az ország elnöke. A katasztrófa következtében házak dőltek össze, utak semmisültek meg. A mentőcsapatok most is túlélők után jutatnak.

A rengés 7,8-as erősségű volt, 1979 óta nem volt ilyen komoly földmozgás. Correa a Twitter-oldalán közölte az áldozatok számát, miközben hazafelé tartott Rómából, megszakítva hivatalos útját.

A földrengés epicentrumának közelében lévő Pedernales településen sokan félelmükben az utcán aludtak, míg a mentésben résztvevők nagy része megfelelő felszerelés nélkül próbált a romok alatt túlélőkre bukkanni. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, de valójában nem sok mindent tehetünk” – mondta a negyvenezres kisváros polgármestere. Gabriel Alcivar földmunka-gépeket kért a hatóságoktól, és arról is beszámolt, hogy egyesek fosztogatni kezdtek, miközben a hatóságok a mentéssel vannak elfoglalva.

Az államfő vészhelyzetet hirdetett. Az állami tévének hazaindulása előtt azt mondta: „Mindent újra lehet építeni, kivéve az emberi életeket, és ez a legfájdalmasabb.”

A földrengés által leginkább sújtott területre tízezer katonát és 4600 rendőrt küldtek. Pedernalesbe háromezer élelmiszercsomagot és nyolcezer takarót vittek. Jorge Glas alelnök arról beszélt, hogy a mentés során nem használhatnak nehéz munkagépeket, mert tragikus következménye lenne a romok alatt rekedtekre nézve. „Csendben kell lennünk, hogy jól halljunk” – mondta Manta településen az utcán gyülekező embereknek. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik