Nagyvilág

Borzalmakra számít a pápa Leszboszon

Ferenc-papa-Del-Koreaba-ment(1)(430x286).jpg (ferenc pápa)
Ferenc-papa-Del-Koreaba-ment(1)(430x286).jpg (ferenc pápa)
Ferenc pápa a menekültek ügyét támogatja a görög szigeten is.

 

Ferenc pápa I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában meglátogatja a görög szigeten működő Moria menekülttáborát és a menekültek képviselőivel ebédel. A szigeten a tervek szerint öt órát tölt a katolikus egyházfő, akit Alekszisz Ciprasz miniszterelnök fogadott a repülőtéren.

Ez az utazás egy kicsit más, mint a többi. Egy olyan út, amelyet megbélyegez a szomorúság… A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni.

Ezt mondta a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak. A keresztény közösség három prominens vezetője azért megy Leszboszra, hogy jelezzék, az életüket kockáztató, drótkerítésekkel feltartóztatott és táborokba kényszerített embertömegek mellett állnak. Jelenlétük szimbolikus jelentőséggel bír a görög szigeten, ahol a Nyugat-Európába tartók több mint fele először lépett európai földre.

A látogatás időzítése sem véletlen: mindössze néhány nappal az EU és Törökország között március 18-án megkötött, a menekültválság megoldását célzó egyezmény április 4-i életbe lépését követően történik, amelyet korábban mindhárom, a menekültek mellett síkra szálló vallási vezető elhibázottnak minősített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik