Nagyvilág

A japánok 25 ezer katonát küldenek a földrengések helyszínére

A japán kormány 25 ezer katonát és további mintegy ezerfős mentőcsapatot küld az elmúlt napok súlyos földrengéseinek helyszínére, Japán délnyugati részére, hogy segítsenek a helyi mentőalakulatoknak, amelyek versenyt futnak az idővel a romok alatt rekedt emberek kimentésére.

Eközben a legfrissebb, szombati adatok szerint immár 41 halálos áldozata van a csütörtök óta történt földmozgásoknak. A mentőalakulatok újabb rengésektől tartanak és attól, hogy az elkezdődött esőzések, no meg az erős szél miatt földcsuszamlások történhetnek, tovább nehezítve a helyzetet.

“Tudjuk, hogy számos helyen még emberek vannak a romok alatt. A rendőrök, a tűzoltók és a katonák mindent megtesznek kimentésükre” – közölte szombaton a kormányszóvivő.

A helyi hatóságok szerint legalább ezer ember megsebesült, közülük 184-en súlyosan. Kilencvenezernél is több lakost kellett evakuálni a térségből, köztük 300 embert egy gát közeléből, amely bármely pillanatban összeomolhat. Az ipari minisztérium adatai szerint több mint százezer háztartásban nincs áram és gáz, s tízezrek vannak ivóvíz nélkül. A térségben akadozik a közlekedés, s számos gyár, főként az autóiparban (Toyota, Nissan, Honda) és az elektronikában (Sony, Fujifilm) leállította termelését, hogy elvégezhessék a szükséges ellenőrzéseket.

Az európai idő szerint csütörtökön kezdődött földrengés-sorozat legerősebb lökése péntek este (japán idő szerint már szombat hajnalban) történt, s 7,3-as erősségű volt. Az első rengés óta több mint 320 különböző erősségű földmozgás történt, közöttük 14 nagyon nagy erejű.

Japán a Föld egyik leginkább földrengésveszélyes területének számít, hiszen négy tektonikus lemez találkozásánál fekszik. A bolygónkon észlelt legnagyobb földmozgások 20 százaléka minden évben Japánban történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik