Nagyvilág

Lórúgásnyi szabályváltozással trumpmentesítenének Amerikában

Az új ötletek szerint a jelöltállító konvención simán behozhatna a Republikánus Párt egy olyan jelöltet, aki részt se vett az előválasztáson.

Az Egyesült Államokban az elnökjelölt-állító konvenció évtizedek óta érvényben lévő szabályainak újraírását fontolgatják republikánus vezetők. A cél: Donald Trump elnökjelöltségének megakadályozása.

Az új – és még csak tervezett – szabályok sokkal több hatalmat adnának az egyéni küldötteknek, lényegében nem kötné őket a megválasztásukkor kapott mandátum. Ezzel drámaian megváltoznának a hatalmi viszonyok a Clevelandben tartandó konvención, és teljesen új módon választanák meg a párt elnökjelöltjét. A Politico szerint ezzel lehetővé válna, hogy a párt vezető személyiségei úgynevezett “fehér lovagot” válasszanak jelöltnek, vagyis olyan politikust, aki az előválasztási folyamatban nem is vett részt.

Az ötlet forrása

Az elképzelés Solomon Yue oregoni politikustól származik, aki a párt országos vezető testületében a belső szabályozással foglalkozó bizottság tagja. Az ötlet fogadtatása azonban párton belül sem egységes: sokan tartanak attól, hogy a konvención káosz alakul ki, és vannak, akik szerint ez csalásra is alkalmat adhat. A Republikánus Országos Bizottság (a párt vezető szerve) tisztviselői szerint Yue javaslatáról a napokban döntenek.

Az elmúlt napokban egyébként Trump – aki a pénteki felmérések szerint tovább növelte előnyét riválisai előtt New York államban – intenzív kampányt indított a pártvezetés ellen, állítva, hogy a színfalak mögött mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a jelöltségét. Csütörtök este, a Wall Street Journalban jelent meg véleménycikke, ami így kezdődik: “Április 9-én szombaton Coloradóban ‘választás’ volt, választók nélkül”. Trump amellett érvelt, hogy a konvencióra küldött delegáltak kiválasztásának és elosztásának folyamata megbundázott, és lényegében ilyen az egész előválasztási rendszer.

A párt védekezik

A Republikánus Párt válaszként már péntek reggel közleményt adott ki, amiben megvédi az előválasztási rendszert, aminek szabályai már tavaly október óta ismertek és mindenki számára rendelkezésre állnak. Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság elnöke az NBC péntek reggeli műsorában arról beszélt, hogy Trump állításai megalapozatlanok, a rendszer már régóta ilyen, sőt már Lincoln elnököt is így választották meg. Trump kampánymenedzsere, Crey Lewandowski pénteken a CNN-ben fejtette ki, hogy Trump ugyan nem tartja jónak ezt a rendszert, de nem kíván ezen kívül fellépni, vagyis nem kíván harmadik párt jelöltjeként indulni a novemberi elnökválasztáson.

Trump ugyan változatlanul vezet az elnökjelöltségért folyó küzdelemben – eddig 743 küldöttet sikerült maga mellé állítania, míg vetélytársát, Ted Cruz texasi szenátort 545 delegált támogatja -, ám egyre több szó esik arról, hogy a milliárdosnak a hátralévő előválasztásokon nem sikerül megnyernie az automatikus elnökjelöltséghez szükséges legalább 1237 delegátust. Csütörtökön este, a párt gálaestjén New Yorkban több százan tüntettek Trump ellen. Egy tucat protestálót le is tartóztattak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik