Külföld

Lórúgásnyi szabályváltozással trumpmentesítenének Amerikában

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 21:20

Az új ötletek szerint a jelöltállító konvención simán behozhatna a Republikánus Párt egy olyan jelöltet, aki részt se vett az előválasztáson.
Korábban a témában:

Az Egyesült Államokban az elnökjelölt-állító konvenció évtizedek óta érvényben lévő szabályainak újraírását fontolgatják republikánus vezetők. A cél: Donald Trump elnökjelöltségének megakadályozása.

Az új – és még csak tervezett – szabályok sokkal több hatalmat adnának az egyéni küldötteknek, lényegében nem kötné őket a megválasztásukkor kapott mandátum. Ezzel drámaian megváltoznának a hatalmi viszonyok a Clevelandben tartandó konvención, és teljesen új módon választanák meg a párt elnökjelöltjét. A Politico szerint ezzel lehetővé válna, hogy a párt vezető személyiségei úgynevezett “fehér lovagot” válasszanak jelöltnek, vagyis olyan politikust, aki az előválasztási folyamatban nem is vett részt.

Az ötlet forrása

Az elképzelés Solomon Yue oregoni politikustól származik, aki a párt országos vezető testületében a belső szabályozással foglalkozó bizottság tagja. Az ötlet fogadtatása azonban párton belül sem egységes: sokan tartanak attól, hogy a konvención káosz alakul ki, és vannak, akik szerint ez csalásra is alkalmat adhat. A Republikánus Országos Bizottság (a párt vezető szerve) tisztviselői szerint Yue javaslatáról a napokban döntenek.

Az elmúlt napokban egyébként Trump – aki a pénteki felmérések szerint tovább növelte előnyét riválisai előtt New York államban – intenzív kampányt indított a pártvezetés ellen, állítva, hogy a színfalak mögött mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a jelöltségét. Csütörtök este, a Wall Street Journalban jelent meg véleménycikke, ami így kezdődik: “Április 9-én szombaton Coloradóban ‘választás’ volt, választók nélkül”. Trump amellett érvelt, hogy a konvencióra küldött delegáltak kiválasztásának és elosztásának folyamata megbundázott, és lényegében ilyen az egész előválasztási rendszer.

A párt védekezik

A Republikánus Párt válaszként már péntek reggel közleményt adott ki, amiben megvédi az előválasztási rendszert, aminek szabályai már tavaly október óta ismertek és mindenki számára rendelkezésre állnak. Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság elnöke az NBC péntek reggeli műsorában arról beszélt, hogy Trump állításai megalapozatlanok, a rendszer már régóta ilyen, sőt már Lincoln elnököt is így választották meg. Trump kampánymenedzsere, Crey Lewandowski pénteken a CNN-ben fejtette ki, hogy Trump ugyan nem tartja jónak ezt a rendszert, de nem kíván ezen kívül fellépni, vagyis nem kíván harmadik párt jelöltjeként indulni a novemberi elnökválasztáson.

Trump ugyan változatlanul vezet az elnökjelöltségért folyó küzdelemben – eddig 743 küldöttet sikerült maga mellé állítania, míg vetélytársát, Ted Cruz texasi szenátort 545 delegált támogatja -, ám egyre több szó esik arról, hogy a milliárdosnak a hátralévő előválasztásokon nem sikerül megnyernie az automatikus elnökjelöltséghez szükséges legalább 1237 delegátust. Csütörtökön este, a párt gálaestjén New Yorkban több százan tüntettek Trump ellen. Egy tucat protestálót le is tartóztattak. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.