Nagyvilág

Lengyel külügyminiszter: Oroszország veszélyesebb mint az Iszlám Álla

Azért, mert az oroszok tevékenysége "alkalmas országok lerombolására" – mondta Witold Waszczykowski.

A lengyel külügyminiszter Pozsonyban, az idei Globsecen, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán beszélt. Vannak olyan fenyegetések is, amelyek létükben nem fenyegetik Európát, ilyen például a terrorizmus vagy a tömeges migráció hullámai. Bár nagyon súlyos fenyegetést jelent, az Iszlám Állam is ezek közé tartozik – mondta.

A politikus ismét reményét fejezte ki, hogy a NATO júliusi varsói csúcstalálkozója megerősíti majd a különböző tagállamok haderőinek jelenlétét a szövetség keleti szárnyán. “Amit várunk, az a jelenlét… Ez jelképe lehet a keleti szárny megvédésére irányuló elkötelezettségnek. A léptékről vitatkozhatunk” – mondta Waszczykowski.

Lengyelországban riadalmat keltett az Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-ben végrehajtott orosz annektálása, majd Oroszország támogatása a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatistáknak, ezért máig Moszkva egyik legkeményebb bírálója. Oroszország ugyanakkor azt állítja, hogy jelentős NATO-erőknek a határai közelébe telepítése sérti a NATO-orosz együttműködés 1997-ben aláírt alapító dokumentumát.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter Pozsonyban egyetértett abban, hogy az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességeinek megerősítése lesz a legfontosabb témája a varsói NATO-csúcsnak. Mindazonáltal úgy vélte, hogy “Oroszországot nem szabad elszigetelni”.

A Baltikum, ahol “Oroszország folyamatosan teszteli a NATO védelmi képességeit” nyilvánvalóan a feszültség térségévé vált, és a NATO térségbeli tagjai növekvő orosz nyomással szembesülnek – emlékeztette a Globsec résztvevőit Stropnicky, aki a CTK cseh hírügynökség szerint felszólalásában kitért a Svédországot és Finnországot célba vevő erőteljes orosz propaganda veszélyeire is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik