Nagyvilág

“Párizs figyelmeztetés, Brüsszel emlékeztető volt, ami ezután jön, sokkal pusztítóbb lesz”

Az Iszlám Állam soha nem óvatoskodja túl, ha arról van szó, hogy reklámozni kell az undorító dolgokat, amiket eddig műveltek a világban. Főleg akkor, ha pont az Európában véghezvitt undorító dolgaikról van szó.

Szerdán megjelent a Dabiq, az ISIS online propaganda magazinja (link a pdf-hez). Ez egyébként az internet egyik legfurcsább pontja, hiszen nyugaton nem sok tökéletes angolsággal megírt, nyilvánvalóan nyomtatott lapnak szerkesztett, képekkel teli magazint látunk, amelyben gyilkosságokról írnak kritikákat, és további gyilkosságokra bátorítanak.

Pedig az újság nyelvezete – azoknak legalábbis, akik nem állnak a dzsihád határán – egészen paródiaszerű. A dizájn és a tördelés viszont teljesen profi. Persze, nem tűnik élvonalbeli magazinnak, a halálszekta dizájnereinek azért ennyire nincs jó ízlése, de mondjuk egy közepesen minőségi rétegmagazinnak simán elmenne.

Al-Hayat magad mellett

A Dabiq lényege egyébként, hogy a nyugati, radikalizációra hajlamos fiatalokat szólítsa meg. Ezért is olyan, amilyen. A lap szinte végig arról szól, milyen dicsőséges harcot vívnak a nyugatról kiutazó exportdzsihadisták Szíriában. Na meg persze arról, hogy milyen hőstetteket visznek végig, miután hazatértek.

A legfrissebb lapszám is ezzel, egészen pontosan a brüsszeli robbantásokkal foglalkozik. Van benne egy promócikk az el-Bakraui testvérekről és Najim Laachrauiról is. A 24 éves Laachraui, aki egyébként korábban katolikus iskolába járt, robbantotta fel magát a brüsszeli reptéren, és a lap szerint a párizsi és a brüsszeli robbantásokhoz is ő készítette a bombákat.

És itt jön el az a pont, amikor az ISIS nagyon fontos információkat szivárogtat ki saját magáról, illetve az európai merényletekről.

Azt eddig is tudtuk, hogy a párizsi és a brüsszeli merényleteknek nagyon sok kapcsolódási pontja volt. De most az is kiderült, hogy a bombagyáros is ugyanaz volt mindkét merényletnél. Laachraui egyébként Szíriában is harcolt, erről képet is közöl a magazin. A terrorista életrajzából az is kiderül, hogy 2012-ben csatlakozott Szíriában az Amr al-Absi nevű csoporthoz, akik később elkezdték mágnesként vonzani a nyugati, főleg belga dzsihadistákat. A csoport Aleppóban, egy fallal körülvett villában élt, amíg a tagjainak egy része vissza nem tért Európába.

Az Allahhoz én is odaférjek

Egyébként az is érdekes, hogy a párizsi és a brüsszeli terrortámadások elkövetői is figyeltek arra, hogy Szíriában gondosan beállított fotókon pózoljanak a kint elkövetett bűntetteik után. Ezeket a képeket aztán az ISIS remekül tudja használni, ha sikerül végigvinni a terrortámadásokat. Laachraui is így szerepel a lapban, abban az egyenruhában, amelyben már több, korábban Szíriában harcolt nyugatit láttunk. A férfi gúnyosan kikacsint a kamera felé, miközben a mellette álló társa könyékig véresen, késsel a kezében, valószínűleg egy kivégzés után áll.

Az Al-Bakraoui testvérekről már nem készült ilyen fotó, ami megint csak fontos új információkat jelent. Ibrahim a reptéren robbantotta fel magát, Khalid pedig a metróban. A két testvér ezek szerint nem jutott el Szíriába.

Dabiq
Dabiq

Megpróbálni megpróbáltak, Ibrahimot a törökök még le is tartóztatták Gaziantepben, egy határmenti török városban, ami egyébként tranzitpontként működik a nyugatról kiutazó radikálisok számára. Azóta megy a találgatás, hogy sikerült-e kiutazniuk. Ezek szerint nem.

Meztelen táradhoz érjen a táram

A két testvérről csak portréfotókat közölt a magazin, semmi pózolás, semmi egyenruha. Az életrajzuk szerint nem is Szíriában, hanem a börtönben radikalizálódtak. A két férfi szülei konzervatív, hívő muszlimok voltak, a hentesként dolgozó apa Marokkóból emigrált Belgiumba. Mindketten elég komoly bűnlajstromot gyűjtöttek össze, mielőtt több tucat ember meggyilkolásával végezték volna.

Itt fordul át a bemutatásuk nevetségesbe.

A magazin ugyanis leírja, hogyan tértek meg a testvérek. Egészen pontosan Khalid álmait. Az első álomban Mohamed prófétát látja, amint lovon csatába megy, Khalid pedig nyilakat lő az ellenségre, majd fedezékbe vonul. Az álomból arra ébred, hogy a cellájában fekszik.

Szó van még egy második és harmadik álomról is, ebből az utolsó az érdekes. Ebben az álomban Khalid felrobbantja az övét, saját magával együtt. A robbanás után a feje a padlóra hullik, hogy azt Abu Muhammad al-Adnani, az ISIS hivatalos szóvivője emelje fel onnan.

Engedd, hogy megdzsihádjam

Az álmok emlegetése csak elsőre tűnik nevetségesnek, egyébként komoly szimbolizmus van mögötte. Az Iszlámban az álmokat isteni próféciaként kezelik, ennek megfelelően fontos szerepe van abban, hogy a radikalizációra hajlamos fiatalokat a dzsihád felé tolják. Khalid el-Bakraoui-val is ez történt. Miután kijött a börtönből, elkezdett téríteni. A testvérével kezdte.

A Dabiq a brüsszeli robbantások dicsőítése után fenyegetésbe kezd. Azt írják,

Párizs volt az figyelmeztetés, Brüsszel az emlékeztető, de ami ezután jön, az ennél is pusztítóbb lesz.

Az üzenet egyértelmű, két részből áll:

  • Az ISIS egyenesen felelős mindkét robbantásért, ők küldték és irányították a terroristákat Európa szívében.
  • Senki sincs biztonságban, újabb támadások jönnek.

De az ISIS – mint ahogy már mondtuk – sosem volt szerény, ha a saját fényezéséről van szó. A Dabiqból viszont egyre erősebben jön át az a kép, hogy a két nagy terrortámadás egy szűk, összetartó csoport akciója volt. A Guardian cikkében még egy remek ábra is volt arról, hogyan kapcsolódnak a két támadásért felelős személyek egymáshoz.

A további fenyegetés viszont még kérdéses lehet, mert hiába nem ébredtek fel nagyon sokáig a francia, majd a belga szolgálatok a háztáji iszlamizmussal szemben, mostanra azért összekapták magukat. Az eddigi két nagy támadás elkövetői pedig jellemzően francia ajkú terroristák voltak, hasonló bázisból. Ők viszont a letartóztatások, rajtaütések, és igen, az öngyilkos merényletek után kezdenek elfogyni.

Szerencsés esetben ez így is folytatódik, és nem kerül majd elő egy újabb, mondjuk német hálózat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik