Nagyvilág

A brit kormányt nem hatja meg a menekültek szenvedése

Tizenhárom segélyszervezet is keményen bírálja Nagy-Britannia menekültpolitikáját. Hasonló vádak érték őket, mint hazánkat néhány napja. A szervezetek vezetői azt állítják,

a britek nem akarják észrevenni az országuk küszöbén zajló szenvedést, pedig vállalniuk kellene az erkölcsi felelősséget a menekültek segítésében.

Az Oxfam adománybolt-hálózat, a brit menekültügyi tanács és a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság még tíz másik szervezettel együtt azt állítja, hogy a brit és a többi európai kormány válasza a több mint egymillió menekült érkezésére csak súlyosbította az érkezők szenvedését és hozzájárult a humanitárius válság kialakulásához.

Maya Mailer, az Oxfam humanitárius politikai vezetője azt mondja,

Nagy-Britannia próbál úgy tenni, mintha ez az egész valaki más problémája lenne és a menekültekkel máshol kellene foglalkozni. De ezek az emberek minden kockázatot vállalnak, hogy végre biztonságos helyen legyenek. Az országnak el kell fogadnia az erkölcsi felelősségét, hogy biztonságos menedéket nyújtson a világ legszegényebb és legsebezhetőbb férfiainak, nőinek és gyerekeinek, akik otthon nélkül maradtak a háború, erőszak és katasztrófák következtében.

A brit menekültügyi tanács vezetője, Maurice Wren azt is hozzátette, hogy

az európai kormányoknak, a britet beleértve magukba kellene nézniük, hogy ez a legtöbb, amit tehetnek? Szerintünk ennek nem így kellene működnie.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik