Nagyvilág

Orbán: Magyarország támogatja Szerbia EU-tagságát

A miniszterelnök szerint elég ránézni a térképre, hogy lássuk, Szerbiának az EU-ban a helye.

Magyarország támogatja Szerbia EU-tagságát – jelentette ki Orbán Viktor Újvidéken, miután Aleksandar Vucic szerb kormányfő társaságában megtekintette az Európa Kollégiumot. A létesítményt tavaly adták át, csaknem kétmilliárd forintos építési költségéhez a magyar kormány is hozzájárult, több mint háromszázmillió forintnyi összeggel.

„Európának szüksége van Szerbiára. Elég ránézni a térképre, és jól látszik, hogy Szerbiának az Európai Unión belül kellene lennie. Magyarország abban érdekelt és azért dolgozik, hogy Szerbia minél hamarabb tagja lehessen az uniónak” – jelentette ki Orbán újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette: Magyarország nem ért egyet azzal, hogy bármilyen politikai kérdést összekapcsoljanak az uniós tagság ügyével.

Aleksandar Vucic megköszönte a magyar miniszterelnök támogatását. Azt mondta: Szerbia nem könyörgött, és nem is fog könyörögni senkinek, a legfontosabb, hogy az ország fejlődjön, és európai életszínvonalat érjen el a következő években.

A magyar kormány egyébként 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot hirdetett a Szerbiához tartozó Vajdaságban, amelynek kidolgozásával a Vajdasági Magyar Szövetség nevű pártot bízta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik