Nagyvilág

Moszkva szerint megérett az idő a közvetlen tárgyalásokra az ellenzék és a kormány között

Moszkva szerint megérett az idő arra, hogy közvetlenül tárgyaljanak egymással Genfben a szíriai ellenzék és a kormány képviselői, és nem áthidalhatatlan akadálya ennek több ellenzéki csoport jelenléte a béketárgyalásokon, közölte szerdán Alekszej Borodavkin, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek oroszországi állandó képviselője Genfben.

“Véleményünk szerint szükségessé vált, hogy a tárgyalások közvetlenül folyjanak a kormány delegációja és az ellenzék küldöttségei között” – mondta Borodavkin, aki szerint a lényegibb kérdésekről szóló közvetlen tárgyalásokra való áttéréssel együtt “konszolidálódna” a sokszínű ellenzék, amelyhez számos ellenzéki csoport tartozik, köztük a moszkvai-kairói-asztanai, a hmeimi, illetve rijádi csoport.

Borodavkin szerint az utóbbi, rijádi csoport – amely a több ellenzéki szervezetet tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetésével jött létre – továbbra is követeli Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását, és a hatalom átadását az ellenzéknek, ami valójában a tárgyalások előfeltétele, és nem szolgálja az ellenzék, illetve a jelenlegi hatalom részvételével megalakítandó egységkormány létrejöttét.

A diplomata szerint Moszkva nem nézheti gyanakvás nélkül azt, hogy az ellenzék nem akarja, hogy Szíria világi állam maradjon. Sokan, köztük a mérsékelt ellenzékiek – akiket a moszkvai-kairói-asztanai és a hmeimi csoport képvisel – azt gyanítják, hogy e mögött valamifajta kalifátus létrehozásának a szándéka áll.

Borodavkin leszögezte: teljességgel elfogadhatatlan az, hogy Törökország azzal zsarol, megszakítja a tárgyalásokat, ha meghívják a kurdokat is. “Továbbra is követeljük, hogy a (genfi) tárgyalásokon részt vevő ellenzékben képviseltesse magát minden, Szíriában befolyással bíró politikai erő, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a szíriai kurdokat is meghívják” – mondta Borodavkin.

A diplomata szerint jelentős előrelépés tapasztalható a humanitárius segély eljuttatásában az ostromlott szíriai városokban élőkhöz – ami elsősorban a szíriai hatóságok együttműködésének köszönhető -, de különféle törvénytelen fegyveres csoportok továbbra is akadályozzák ezt. Felszólította a Genfben rendszeresen ülésező humanitárius célcsoportban részt vevő partnereket, hogy hassanak rá ezekre a csoportokra, biztosítandó a segélyek szabad eljutását a válságövezetekbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik