Nagyvilág

Horvát államfő: a balkáni migrációs út zárva marad

Menekültekkel is beszélt a macedón, a horvát és a szlovén vezető a görög-macedón határ közelében. Grabar-Kitarovic szerint addig nem engedhetnek tovább senkit, amíg a fogadóállamok ezt nem jelzik.

A macedón-görög határon súlyos a helyzet, a migránsok nagy nyomást gyakorolnak a hatóságokra, de a balkáni útvonal mindaddig zárva marad, amíg a bevándorlók által meghatározott célországok el nem döntik, fogadják őket vagy sem – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán Gyevgyelijában, miután Borut Pahor szlovén és Gjorge Ivanov macedón elnökkel látogatást tett a tranzitközpontban.

Az államfő több szíriai, pakisztáni és afganisztáni migránssal is beszélt, akiktől azt hallotta, hogy nagyon nehéz az élet a menekülttáborokban, hogy teljesen összezavarodtak, és kilátástalanak látják a helyzetüket. “Azt gondolom, hogy nekünk válaszokat kell adnunk ezeknek az embereknek” – mondta a horvát államfő, majd hozzátette, amíg az Európai Unió nem küld egyértelmű üzenetet, a bevándorlási hullám nem fog megszűnni.

Emlékeztetett rá, hogy a migránsok Németországba és más nyugat-európai országokba akarnak menni, nem máshová. Grabar-Kitarovic úgy véli, az EU-nak világos migránspolitikát kell meghatároznia, és fogadnia kell azokat, akiknek joguk van a menekültstátuszhoz, akik a háború elől menekülnek. Gjorge Ivanov újságíróknak azt mondta: Macedónia tovább védi az EU határait, ahogy azt Brüsszel kérte tőle.

A három államfő ellátogatott volna a görög-macedón határra, az 59-es határkőhöz is, de biztonsági okok miatt le kellett mondaniuk a látogatást. A macedón rendőrségnek ugyanis ismét könnygázt kellett bevetnie a migránsok ellen a görög határnál, hogy feloszlassa egy csoportjukat, ami a két ország közötti pengekerítés görög oldalán tiltakozott. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik