Nagyvilág

Egy szír kormánytag szerint Aszad soha nem fog távozni

Az öt éve tartó polgárháború lezárása érdekében átmeneti kormányt sürgetnek, de a jelenlegi vezetés szerint ez puccsal érne fel.

Bassár el-Aszad távozása „nem fog megtörténni sem most, sem holnap, sem máskor” – mondta a polgárháború sújtotta Szíria külügyminiszter-helyettese egy interjúban. Fejszál Mekdad szerint az ellenzéknek fel kell adni azt az „ábrándot”, hogy átmeneti kormánya lesz az országnak, mert úgy látja, ez egy puccsal érne fel, amit a kormány nem fogad el.

Mekdad néhány órával azelőtt nyilatkozott, hogy Genfben újabb fordulója kezdődik az ellenzékkel folytatott béketárgyalásoknak.

Az átmeneti kormány létrehozása központi eleme az Oroszország, az Egyesült Államok és más világhatalmak által 2012-ben elfogadott béketervnek. A szíriai ellenzék egy ilyen átmeneti kormány felállítását csak Aszad nélkül tartja elképzelhetőnek.

A szíriai elnök már március végén megszellőztette egy nemzeti egységkormány tervét, elutasítva az átmeneti hatalmi testület ötletét. Mekdad szerint „Szíria létének, a szíriai terület és nép egységének letéteményese” Bassár el-Aszad elnök, az ellenzék megosztottsága pedig „lehetetlenné teszi, hogy életképes megállapodást érjenek el”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik