Nagyvilág

Bunyózva vitáztak az iraki honatyák

Majdnem feloszlatta a levezető elnök az iraki parlamentet, ahol a síiták saraboltak a kurdok pedig kaszaboltak.

Összeverekedtek az iraki törvényhozás képviselői a szerdai ülésen a miniszterelnök kormányátalakítási tervei miatt, a tumultus miatt a parlament elnöke felvetette a törvényhozás feloszlatásának lehetőségét is.

Szemtanúk szerint a verekedés kurd és síita törvényhozók között tört ki, mert az előbbiek elutasították a síiták követeléseit a kurd Fuád Maszúm elnök, a szunnita Szalím el-Dzsabúri parlamenti elnök, valamint a síita Haider al-Abádi miniszterelnök lemondásáról.

Az iraki állami tévé szerint a verekedés miatt el-Dzsabúri házelnök fontolóra vette a parlament feloszlatását, ami új választások kiírását eredményezné. Az iraki alkotmány értelmében a 328 tagú parlamentet kétféleképpen lehet feloszlatni: a képviselők háromnegyede kérvényezi, majd többséggel megszavazzák, vagy a miniszterelnök kezdeményezni és az elnök jóváhagyja azt.

A szerdai ülést több tucat, a törvényhozásban kedd este tüntetésbe kezdő képviselő kérésére hívták össze. A törvényhozók azt követelik, hogy Abádi ragaszkodjon a kabinetének új összetételéről szóló, két hete bemutatott javaslatához. A kormányfő, engedve azoknak a követeléseknek, hogy szakértői kormányt hozzon létre a korrupció elleni harc jegyében, egy 14 fős listát terjesztett be.

Kedden azonban Abádi egy módosított listát mutatott be, miután a legerősebb politikai tömörülések elutasították az eredeti javaslatot, és saját jelölteket állítottak az érintett minisztériumok élére. A szakértői kormány létrehozása része azoknak a reformlépéseknek, amik megtörnék annak a politikai osztálynak a hatalmát, ami a kormányfő szerint vagyon- és befolyásszerzés céljával kihasználja az amerikai megszállás után bevezetett nemzetiségi és felekezeti kvótarendszert a törvényhozásban.

A törvényhozásban zajló fejlemények több dél-iraki városban tüntetést váltottak ki. Bászrában, a legnagyobb dél-iraki városban Muktada asz-Szadr síita vezető több száz híve vonult az utcára. Szadr februárban 45 napot adott a miniszterelnöknek arra, hogy benyújtson egy reformtervezetet a kormányról. A síita vezető az ellenkező esetre azzal fenyegette meg Abádit, hogy hívei támadást intézhetnek az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett zöld zóna ellen Bagdadban.

Szadr pártfogói közel két hétig tüntettek a zöld zóna előtt. Abádi eredeti javaslatának bemutatása után Szadr távozásra szólította fel híveit, a miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát pedig bátornak nevezte. A módosított kormányátalakítási javaslatról szóló szavazást csütörtökre tűzték napirendre. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik