Külföld

Venezuelában elutasította az amnesztiatörvényt a legfelső bíróság

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 12. 10:16

A venezuelai legfelső bíróság elutasította a konzervatív többségű törvényhozás által jóváhagyott amnesztiatörvényt, amely többtucatnyi, Nicolás Maduro államfő szocialista kormányával szemben álló politikai fogoly szabadulását tenné lehetővé.

A testület helyi idő szerint hétfőn született döntéséről a bíróság számolt be honlapján. Az indoklás szerint a vitatott jogszabály alkotmányellenes, mert bűnszervezetek tagjainak is kedvezne.

A 167 tagú venezuelai parlament – ahol a december 6-i választások óta többsége van az ellenzéknek – március 30-án fogadta el a politikai foglyokra vonatkozó amnesztiatörvényt. Nicolás Maduro még a szavazás alatt mondott televíziós beszédében közölte, hogy vétót emel a jogszabály ellen, szavai szerint ugyanis nincsenek az országban politikai foglyok. Mint a baloldali vezető hangsúlyozta, az a 76 őrizetes, akinek szabadon engedését az ellenzék követeli, mind “bűnöző” és “terrorista”, akik államcsínyt készítettek elő. Egyben követelte a legfelső bíróságtól a “bűnös” törvény érvénytelenítését, hogy elkerüljék a “polgárháborút”.

A bírósági elutasítást követően Maduro híveivel a főváros, Caracas egyik népszerű negyedében találkozva kijelentette, hogy a testület döntése ellen nem lehet fellebbezni. “Tiszteletben kell tartani ezt a döntést”, tette hozzá.

A törvényhozás ellenzéki képviselői azt követelik, hogy a “bábbíróság” döntése ellenére léptessék életbe a jogszabályt. Ez azonban nem nagyon valószínű – írta az AP amerikai  hírügynökség.

Az amnesztiatörvény értelmében kiszabadulhatna például az ellenzék egyik vezéralakja, Leopoldo López, aki a 2014-es kormányellenes tüntetések élén állt. Tizennégy évi börtönre ítélték, mert állítólag halálos áldozatokkal járó erőszakos cselekményeket provokált ki a tiltakozások alatt.

Az ellenzék a törvény elfogadását még a 2015-ös parlamenti választások kampánya során ígérte meg.

A legfelső bíróság idén a törvényhozás minden indítványának jogerőre emelkedését meggátolta. Egyebek között az államfő hatalmának korlátozását célzó előterjesztést, így véve elejét annak, hogy a parlament több állami intézmény felett gyakoroljon ellenőrzést, illetve, hogy egyes törvényhozók gyakorolják képviselői jogaikat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.