Nagyvilág

Továbbra is kevés menekült érkezik Görögországba Törökországból

A Törökországból Görögországba érkező menekültek száma a korábbi hónapokhoz képest továbbra is alacsony; az elmúlt 24 órában nyolcvanan keltek át az Égei-tengeren, közölte kedden az illetékes válságstáb Athénban.

Egy napja 18-an, a hét végén pedig 282-en érkeztek a görög szigetekre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a múlt hónapban ez a szám naponta átlagosan 900 körül mozgott. Április első tíz napjában viszont az érkezők száma 170-re csökkent.

Múlt hét hétfőn és csütörtökön szállítottak vissza először Törökországba menekülteket azóta, hogy az Európai Unió és Ankara március 18-án megállapodást kötött, amely szerint az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserében az EU-tagországok – egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba.

Hétfőn 202, csütörtökön 123 menedékkérőt küldtek vissza Leszbosz, illetve Híosz szigetéről. Több visszaküldés egyelőre nem volt, amit a hatóságok a rengeteg elbírálásra váró menedékkérelemmel indokoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik