Nagyvilág

Lengyel abortusztörvény: elnökfeleségek álltak ki a nőkért

A first lady-k szerint nem szabad súlyosbítani a tragikus élethelyzeteket.

Három korábbi lengyel elnök felesége közös nyilatkozatban tiltakozik a már most is rendkívül szigorú abortusztörvény tervezett szigorítása ellen. Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska és Anna Komorowska úgy véli, az intézkedés csak súlyosbítaná az érintett nők tragédiáját.

„Mély aggodalommal figyeljük azt az elgondolást, hogy eltöröljék az 1993-ban megszületett kompromisszumot” – írják a jelenleg is érvényben lévő abortusztörvényre vonatkozóan, amelyben sokan az egyház és az állam megállapodását látják. A jogszabály tiltja a terhesség-megszakítást minden esetben, kivéve ha a terhesség oka erőszak vagy vérfertőzés, ha az anya egészsége veszélyben van, vagy ha a magzat súlyosan károsodott.

Abortuszellenes aktivisták a római katolikus egyház támogatásával állampolgári javaslatot nyújtottak be a parlamentnek, amely jelenlegi, már enyhített formájában kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik abortuszt hajtanak végre. A büntetés alól akkor mentesülhetnének, ha az eljárást az anya életének védelmében hajtják végre.

A törvénytervezet sokakból komoly felháborodást váltott ki, a tiltakozások jelképe a vállfa lett, mint a terhesség-megszakítás régi, drasztikus és veszélyes eszköze. Feminista csoportok szerint a 38 milliós Lengyelországban százezres nagyságrendű az illegálisan elvégzett, vagy külföldön végrehajtott abortuszok száma, míg a legális terhesség-megszakítások száma ezer körül mozog évente.

Az elnökfeleségek közleményükben azt írják: „Minden abortusz tragikus, de nem szabad elmélyíteni a nők tragédiáját azzal, hogy arra kényszerítjük őket: erőszakban fogant gyermeket hozzanak világra, vagy az életüket kockáztassák”. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik